1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
30-01-2023 16:14

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Να γιατί το βόλεϊ δεν θα κάνει ποτέ την υπέρβαση στην Ελλάδα

Εάν αναρρωτιούνται κάποιοι γιατί το βόλεϊ εμπορικά δεν θα φτάσει ποτέ στο επίπεδο που θα μπορούσε να είναι (και όχι σε σύγκριση με το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο με τα οποία είναι λάθος να κάνουμε συγκρίσεις) αναζητήστε την απάντηση στην ατολμία και στην αδυναμία των ανθρώπων που διαχειρίζονται τις τύχες των μεγάλων συλλόγών αλλά και των διοργανωτριών.

 

Για πρώτη φορά θα έχουμε αντιπάλους σε διπλούς ημιτελικούς ευρωπαϊκής διοργάνωσης τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

Δύο αναμετρήσεις για τους ημιτελικούς του Τσάλεντζ Καπ και άλλες δύο αναμετρήσεις για τους τελικούς του Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς.

Δεν θα αναφερθούμε στο ενδεχόμενο να βρεθούν αντίπαλοι στο Κύπελλο ή στους τελικούς των πλέι οφ. Θα μείνουμε σε αυτά τα τέσσερα ματς.

Τι είναι το πιο λογικό; Ποια είναι η απαίτηση των φίλων των δύο συλλόγων;

Η απάντηση είναι αυτονόητη: Να γίνουν και οι τέσσερις αγώνες στο ΟΑΚΑ και στο ΣΕΦ. Μάλιστα για τους ευρωπαϊκούς αγώνες η συγκυρία είναι καλή καθώς τις ημέρες που έχουν προγραμματιστεί τα δύο γήπεδα είναι διαθέσιμα από τις υποχρεώσεις των ομάδων του μπάσκετ.

Για να συμβεί όμως αυτό θα χρειαστεί τόλμη, βούληση, σκληρή δουλειά αλλά και συνεργασία (εφόσον χρειαστεί) μεταξύ των διοικήσεων των δύο «αιωνίων» μέσω των διοργανωτριών (ΕΟΠΕ - ΕΣΑΠ), των δύο ΚΑΕ και τις διοικήσεων των δύο σταδίων.

Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει τίποτε από τρία και όπως δείχνουν τα πράγματα και οι τέσσερις αγώνες θα γίνουν στον Άγιο Θωμά και στο Μελίνα Μερκούρη.

Και πάμε τώρα στη σύγκριση με την πορεία που ακολούθησε το μπάσκετ. Το μπάσκετ λοιπόν απογειώθηκε όχι μόνο γιατί η Εθνική ομάδα έκανε την υπέρβαση το 1987 (την ίδια χρονιά στην αντίστοιχη διοργάνωση πήρε χάλκινο μετάλλιο και η Εθνική βόλεϊ) με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Γιουμπάσκετ. Εκανε την υπέρβαση διότι οι διοικήσεις των ΚΑΕ Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, Άρη, ΠΑΟΚ έκαναν μεγάλες υπερβάσεις σε όλα τα επίπεδα. Και δε μιλάμε μόνο αγωνιστικά αλλά και οργανωτικά.

Εβαλαν τις ομάδες τους στα μεγαλύτερα γήπεδα της χώρας και πρόσφεραν στο ευρύ φίλαθλο ένα ωραίο δυναμικό προϊόν που παρήγαγε ειδήσεις, εικόνα, εντυπώσεις, σταρ και νέους φίλους.

Εδωσαν στο ευρύ φίλαθλο κοινό (που μέχρι τότε ήξερε μόνο το ποδόσφαιρο) τη δυνατόητα να παρακολουθήσει τους αγώνες, να γνωρίσει το άθλημα και κατ΄επέκταση να διευρυνθεί η δημοφιλία τους με τα γνωστά αποτελέσματα στα έσοδα, στην τηλεόραση, στην αύξηση κοινού και εν τέλει αύξηση των ακαδημιών του αθλήματος που έφεραν τους μελλοντικούς διεθνείς αθλητές που στελέχωσαν τις Εθνικές ομάδες. Αυτός είναι ο κύκλος ενός αθλήματος. Εμείς πάμε ανάποδα. Πρώτα να γεμίσουν οι ακαδημίες (από ποιους άραγε όταν σε θεωρούν ένα κατ΄εξοχήν γυναικείο άθλημα;) και μετά να βγάλουμε αθλητές. Για τον κόσμο όπως αποδεικνύεται δε μας πολυνοιάζει. Οι οπαδοί να είναι καλά. Όλα λάθος.

Στο βόλεϊ, σε όλες τις μεγάλες και κρίσιμες στιγμές, στις ώρες των μεγάλων αποφάσεων αυτό δεν έγινε ποτέ. Δεν έγινε στο παρελθόν και το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον διότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε κανέναν αλλά όπως έχουμε ξαναγράψει κατ΄επανάληψη δεν υπάρχει βολεϊκή κουλτούρα στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν παράγοντες που να το γνωρίζουν βαθιά το άθλημα και τα κριτήρια αντιμετώπισης του είναι γνήσια ποδοσφαιρικά. Θα έχετε ακούσει άλλωστε δηλώσεις του τύπου «θέλουμε τον κόσμο στο πλευρό μας - πάμε να γεμίσουμε το γήπεδο» κλπ, κλπ κλπ.

Ο κόσμος δεν παίζει. Ο κόσμος κοσμεί έναν αγώνα. Δίνει τον παλμό στον αθλητή και στην ομάδα, ακόμα και στην αντίπαλη ομάδα.

Στο βόλεϊ δεν υπάρχει χρόνος. Δεν υπάρχει το «βάλαμε γκολ και κάνουμε καθυστερήσεις».

Στο βόλεϊ και στο μπουκάλι να σε βάλουν να παίξεις αν είσαι καλύτερος τακτικά, τεχνικά και ψυχολογικά θα νικήσεις. Απλά τα πράγματα.

Ανοίξτε το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ. Γεμίστε τα δύο γήπεδα με συνολικά 35.000 κόσμο.

Δώστε αθλητικό σόου και αφήστε σε δεύτερη μοίρα το αγωνιστικό αποτέλεσμα.

Αλλωστε κάποιος θα νικήσει και κάποιος θα χάσει όπου και να παίξετε.

Εχετε όμως την ευκαιρία να είστε κερδισμένοι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και την πρόκριση.

Αφήστε τους παικταράδες που έχετε στις ομάδες σας να απελευθερωθούν και να παίξουν όπως μπορούν και όπως ξέρουν.

Αφήστε τη μπάλα να τρέξει στον αχανή θόλο των δύο σταδίων για να δούμε παιχνίδι με άμυνες και μεγάλες σε διάρκεια φάσεις.

Δώστε την ευκαιρία στο φίλαθλο κοινό να δουν τέσσερις ματσάρες και όποιος είναι καλύτερος ας νικήσει.

Δώστε μία ευκαιρία να δούμε ωραίο βόλεϊ υψηλού επιπέδου, χωρίς ταβάνια και περιορισμούς.

Δείξτε πως είναι ικανοί και διατεθειμένοι να δημιουργήσετε ένα νέο αθλητικό προϊόν που θα γίνει όπλο στη φαρέτρα του βόλεϊ.

Τολμήστε και δεν θα χάσετε και αυτό θα αποδειχτεί όχι μόνο στα κέρδη που θα έχετε από εισπράξεις και χορηγούς αλλά και μακροπρόθεσμα ως άθλημα.

 

V,N,

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.