1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
15-05-2016 13:12

Δεν έφυγα, με έδιωξαν...

O Βασίλης Κουρνέτας κατέκτησε 7 πρωταθλήματα, 6 Κύπελλα , 1 Σούπερ Καπ και 1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης  με τη φανέλα του Ολυμπιακού και παρόλα αυτά καθυβρίστηκε στους ημιτελικούς  των εφετινών πλέι οφ, ως αρχηγός του ΠΑΟΚ, αλλά
 μετά το κλείσιμο της καριέρας του βάζει τα πράγματα στη θέση τους λέγοντας "και τις δυο φορές που έφυγα από τον Ολυμπιακό, δεν το ήθελα εγώ. Με έδιωξαν  την πρώτη φορά με απαράδεκτη συμπεριφορά και τη δεύτερη επειδή δεν με ήθελε ο Καζάζης, αν και επιθυμούσα να κλείσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό".

Σίγουρα οι ελάχιστοι που έβρισαν τον Κουρνέτα με κοσμητικά επίθετα που συνόδευαν το κλασσικό "πούλησες τον Ολυμπιακό για να πας στον ΠΑΟΚ", το μετάνιωσαν γιατί το έκαναν εν βρασμώ ψυχής, σε συνδυασμό με την πίκρα της ήττας, οι βρισιές τους όμως έμειναν εντυπωμένες στο μυαλό, αλλά και τη ψυχή του Βασίλη, που δεν το κρύβει ότι είναι Ολυμπιακός. Του το έλεγαν εξάλλου συνέχεια και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στην Πυλαία "αν και γάβρος σε γουστάρουμε", ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον χτύπησε στον αγωνιστικό χώρο ένας οπαδός του Παναθηναϊκού στον Τάφο του Ινδού, στο 0-3 του Ολυμπιακού κατά την εκτέλεση ενός σερβίς. Και την επόμενη χρονιά σήκωσαν στο ίδιο γήπεδο πανό "Κουρνέτα ρουφιάνε" επειδή ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος αποκάλυψε στην εκπομπή του "αυτός που χτύπησε τον Κουρνέτα, είναι ο ίδιος που χτύπησε στη Λεωφόρο τον διαιτητή Ευθυμιάδη" πιστεύοντας ότι ο Κουρνέτας πήγε στην αστυνομία και ...έδειξε τον δράστη, κάτι που δεν ισχύει.

Στον Ολυμπιακό ανδρώθηκε έτσι κι αλλιώς, αφού σε ηλικία 20 χρονών , κι αφού φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής, έγινε παίκτης του Ολυμπιακού και τον οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου το 1997 στη Λαμία, μετά από 3 πέτρινα χρόνια. Kαι είναι κρίμα να μείνει έστω και στη μνήμη των λίγων ως αντιολυμπιακός, ένα παιδί που είπε δεκάδες φορές "όχι" στον Βλάση Σταθοκωστόπουλο, τότε που μοίραζε εκατομμύρια(έφερε Ντάντε, Μαρτσελίνιο) για να κάνει μεγάλο τον Παναθηναϊκό και σε κάθε άρνηση του, ανέβαζε σε ιλιγγιώδη ύψη την προσφορά.

Ας πάμε όμως σιγά-σιγά στις δυο φορές που έφυγε ο Κουρνέτας από τον Ολυμπιακό, αρχίζοντας  από το ξεκίνημα του, στις 2 Αυγούστου 1996 (ημέρα των γενεθλίων του) , τότε που υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο του, μετά από καριέρα στην Α2 ανδρών με τη Φιλία Ηλιούπολης. Ο Ολυμπιακός μετά την αποχώρηση του Θανάση Μουστακίδη έψαχνε τον επόμενο πασαδόρο και είχε να διαλέξει ανάμεσα στον Γρηγόρη Σιδηρόπουλο και τον Βασίλη Κουρνέτα , με τον Τζιαν Πάολο Μοντάλι να δείχνει ανεπιφύλακτα τον Βασίλη, που τον είχε παρακολουθήσει με τη φανέλα της Εθνικής στο Παγκόσμιο Λιγκ, στα ματς με την Αργεντινή, τη Ιταλία, την Βουλγαρία και την Ολλανδία.  Τον είχε εμπιστευθεί ο Κουβανός Χιλμπέρτο Χερέρα, που τον έριξε κατευθείαν στα βαθειά, στο προολυμπιακό τουρνουά της Πάτρας. Ο Ολυμπιακός είχε κάνει  κρούση και την προηγούμενη φορά επί Γιάννη Λάιου, αλλά ο Κουρνέτας προτίμησε να παίξει και να ψηθεί στο πρωτάθλημα της Α2 ανδρών, με τη Φιλία Ηλιούπολης.

                   Το μήνυμα του Συγγελίδη

Η πρώτη άσχημη στιγμή στον Ολυμπιακό ήρθε το 2009, μετά από επικό νταμπλ και ύστερα από 5 πέτρινα χρόνια, με προπονητή τον Άντερς Κρίστιανσον. Ο Σουηδός έφερε το καλοκαίρι τον Γερμανό Τίσερ και δεν ήθελε για δεύτερο έναν έμπειρο πασαδόρο. "Αυτό που με πείραξε περισσότερο ήταν η συμπεριφορά της τότε διοίκησης και έφυγα με άσχημο τρόπο. Επι ένα μήνα με είχαν στο "περίμενε" και τελικά ο πρόεδρος Γιάννης Συγγελίδης μου έστειλε μήνυμα στο κινητό ότι δεν με υπολογίζουν. Θύμωσα πολύ και έβγαλα μια επιθετική ανακοίνωση"

Για την ιστορία να πούμε ότι γράψαμε στο "Φως", πως ο Κουρνέτας θα παραμείνει ως δεύτερος, ο Συγγελίδης μιλούσε με τον Βασίλη, ήθελε να το περάσει με τρόπο στον Κρίστιανσον που αντιδρούσε και θεώρησε ότι μας το είπε ο ίδιος ο παίκτης για να πιέσει με αυτό τον τρόπο τον Ολυμπιακό. Δεύτερος πασαδόρος αποκτήθηκε ο νεαρός Αγγελόπουλος.

Η αποχώρηση του την τελευταία στιγμή τον άφησε εκτός δράσης για ένα εξάμηνο, αφού όλες οι ομάδες  είχαν κάνει το σχεδιασμό τους , αλλά τελικά του βγήκε σε καλό "τον Δεκέμβριο ήρθε η πρόταση από τη Μπελογκόριε και κατάφερα να αγωνισθώ στο εξωτερικό και να παίξω στον τελικό των πλέι οφς στη Ρωσία, όπου χάσαμε από την Καζάν. Τρομερή εμπειρία το ρώσικο πρωτάθλημα και δεν μετάνιωσα που πήγα"

Επιστροφή στην Ελλάδα, έπαιξε ένα χρόνο στη μεγάλη εκείνη την εποχή ΕΑΠατρών(με Γιορντάνοφ, Ριβέρα, Γκιούρδα) και μετά πήγε για δυο χρόνια στον Φοίνικα Σύρου. Τότε, το 2013, τον πήγε πίσω στον Ολυμπιακό, ο προπονητής που τον έδιωξε αργότερα ο Δημήτρης Καζάζης. Ο Βασίλης Κουρνέτας θυμάται και αποκαλύπτει: "στην αρχή μοιραζόμουν τη θέση με τον Μαρούλη, κάτι που για μένα δεν είναι ορθολογικό σε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Μετά τον Γενάρη έγινα βασικός, βρήκε τον ρυθμό που δεν είχε η ομάδα και κάναμε το νταμπλ στην Καλαμάτα και την Αλεξανδρούπολη".

                         Ο Καζάζης προτίμησε τον Προύσαλη

Το καλοκαίρι του 2014 είχαμε την δεύτερη αποχώρηση , παρά τη θέληση του "είχα καταλάβει ότι ο Καζάζης έψαχνε για άλλο πασαδόρο και μου είπαν ότι είχε συμφωνήσει με τον Προύσαλη. Παρόλα αυτά είπα στον Καζάζη  ότι θέλω να μείνω  ως δεύτερος, χωρίς αγωνιστικές απαιτήσεις και με λίγα χρήματα για να κλείσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό. Περίμεναν μάλιστα να δουν την πορεία της αποθεραπείας του Μαρούλη. Τότε είχα στα χέρια μου την πρόταση του ΠΑΟΚ, αλλά δεν την αποδέχθηκα επειδή ήθελα να μείνω στον Ολυμπιακό, πίστευα ότι είχα να δώσω κι άλλα στην ομάδα μου. Μίλησα μάλιστα με τον πρόεδρο Μιχάλη Κουντούρη που μου είπε ξεκάθαρα και αντρίκια "έχω μια αρχή, Ακούω τον προπονητή και δεν τον αδειάζω. Αυτός κάνει τις επιλογές, αυτός αναλαμβάνει τις ευθύνες , δεν παρεμβαίνω και δεν είσαι στις επιλογές του". Και πήγα με αυτόν τον τρόπο στον ΠΑΟΚ και σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά βγάλαμε από κοινού ανακοίνωση, ευχαριστούσα εγώ τον Ολυμπιακό και ο Ολυμπιακός εμένα"

Και το παράπονο του "δεν περίμενα να μπω στο Ρέντη με τη φανέλα του ΠΑΟΚ και να με αποθεώσει ο κόσμος. Με ενόχλησε όμως που με έβριζαν  και μου έλεγαν οτι πούλησα τον Ολυμπιακό. Αν είναι δυνατόν. Αυτό με ενόχλησε αφάνταστα, γι αυτό θέλω να πω τι ακριβώς έγινε και ο κόσμος ας κρίνει"

Κάποιοι που δεν γνωρίζουν βόλει, τον κατηγόρησαν ότι διαμαρτυρόταν συνέχεια στους διαιτητές, ο Βασίλης όμως έχει τη ορθή βολεική απάντηση "ο μόνος που έχει δικαίωμα να μιλήσει στον διαιτητή είναι ο αρχηγός, κι εγώ ήμουν ο αρχηγός του ΠΑΟΚ. Δεν παραφέρθηκα, όλοι θέλουν να ... πάρουν ένα σφύριγμα, αλλά είμαι ο πρώτος που σηκώνω το χέρι όταν διαπιστώνω ή όταν με πείθουν ότι έχω άδικο.  Και πάντα μιλάω ευγενικά και δεν παραφέρομαι".

Ήταν εξάλλου ο πρώτος που αντέδρασε μετά  την απαράδεκτη χειρονομία του Χιμένες,  αφού τον τράβηξε και τον έστειλε στον πάγκο με κατσάδες "ένας αθλητής δεν πρέπει να συμπεριφέρεται έτσι και ιδιαίτερα όταν κερδίζει η ομάδα του. Δεν χρειάζεται να είσαι υπερβολικός και να ασχολείσαι με τους αντίπαλους".

Του χρεώνουν επίσης ότι στον Ολυμπιακό τραυματιζόταν συνεχώς, ενώ δυο χρόνια στον ΠΑΟΚ δεν έλειψε από κανένα παιχνίδι "Εσύ που παρακολουθείς τριάντα χρόνια τον Ολυμπιακό ξέρεις πολύ ότι επί δεκατέσσερα χρόνια στον Ολυμπιακό, ζήτημα να έχασα δεκαπέντε ματς. Μάλιστα μια χρονιά έπαιζα  επι δυο εβδομάδες με ρήξη οπίσθιου χιαστού. Όσοι το λένε δεν με γνώρισαν σε βάθος χρόνου. Και την τελευταία χρονιά μου στον Ολυμπιακό ας αναλογισθούν πόσα χειρουργεία και πόσους μυϊκούς τραυματισμούς είχε όλη η ομάδα. Εγώ έλειψα συνολικά ένα μήνα. Όλοι τραυματίσθηκαν"

Οι καλύτερες στιγμές του στον Ολυμπιακό "η κατάκτηση του πρώτου τίτλου μου, στον τελικό Κυπέλλου στη Λαμία. Είχαμε τρεις ξένους παίκτες, είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνο δυο και ο μεγάλος Μοντάλι, τόλμησε , έστειλε στην εξέδρα τον κορυφαίο και σπουδαίο Τζεφ Στορκ και έπαιξα εγώ σε ηλικία 20 χρονών και χωρίς δεύτερο πασαδόρο στον πάγκο. Όλη η μεγάλη κερκίδα ήταν γεμάτη Ολυμπιακούς, στη χρονιά που τελείωναν τα πέτρινα χρόνια στο ποδόσφαιρο, αφού η ομάδα πήρε μετά από μεγάλη  αποχή το πρωτάθλημα. Κερδίσαμε  τον Άρη του Γκάνεφ και του Κονσταντίνοφ και έγινε πανηγύρι. Μεγάλη στιγμή όταν κερδίσαμε και το ευρωπαικό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας"

Και η χειρότερη "οι δυο φορές που έφυγα . Ιδιαίτερα ο τρόπος που με έδιωξαν την πρώτη φορά. Πήραμε το νταμπλ μετά από πέντε χρόνια, όπου κυριαρχούσαν Ηρακλής, Παναθηναϊκός και δεν παίζαμε καν στου τελικούς. Και με έδιωξαν".

Ο Βασίλης Κουρνέτας λοιπόν κλείνει μια ένδοξη καριέρα με 9 πρωταθλήματα, 8 Κύπελλα, 1 ευρωπαικό, 1 Σούπερ Καπ και 1 Λιγκ Καπ. Τι το καλύτερο για ένα τζέντλεμαν των γηπέδων, που επιστρέφει πλέον στην Αθήνα και θέλει να ασχοληθεί με την προπονητική , όχι όμως σε υψηλό επίπεδο, αλλά με τα μικρά παιδιά. Μακάρι να τον δούμε να διδάσκει στις ακαδημίες του Ολυμπιακού, στην ομάδα που αγαπάει...


ΠΗΓΗ  ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ





















  

2 σχόλια

  • Comment Link elem Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016 12:03 posted by elem

    Αυτή η συνέντευξη έπρεπε να έχει απο κάτω χιλιάδες μηνύματα ευχαριστίας σε έναν απο τους κορυφαίους Έλληνες παίκτες... Και εντός και εκτός γηπέδων. Αλλά ο κόσμος του volley, μοιάζει να ξεχνάει γρήγορα!
    Είχαμε την χαρά να τον δούμε να αγωνίζεται απο μικρός χωρίς βεντετισμούς, να παίζει με πάθος για την ομάδα του, να μην προκαλεί και να είναι πάντα στρατιώτης της Εθνικής. Προσόντα που δύσκολα βλέπουμε πια στα γήπεδα. Προσωπική μου γνώμη έκανε λάθος που δεν πήγε σε ένα ιταλικό πρωτάθλημα, φυσικά τότε στην Ελλάδα τα λεφτά ήταν καλά και δεν αντέχουν όλοι την ξενιτιά, αλλά θα μείνουμε πάντα με την απορία που θα έφτανε ως παίκτης αν είχε τολμήσει να κάνει το βήμα. Ευχαριστούμε Βασίλη!

  • Comment Link zotiadis Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016 09:09 posted by zotiadis

    Θυμόμαστε την ευγένεια και τιμιότητά του από τον αγώνα της Ν. Σμύρνης με την ΑΕΚ

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.