1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1734
01-12-2014 13:44

Όλοι μας και μόνο του!

Όπως κάθε χρόνο από το 1988 με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, και στη συνέχεια του ΟΗΕ, η 1η Δεκέμβρη είναι αφιερωμένη σε όσους είναι φορείς του HIV και όσους έχουν πεθάνει από AIDS. Με πρωτουβουλία του news247.gr, 44 άνθρωποι φωτογραφήθηκαν για αυτή τη μέρα. Εκεί βρέθηκε και ο δικός μας, Αλέξανδρος Πολυχρονιάδης, ο οποίος αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό.

Εγκλωβισμένοι σε αλήθειες, αντιστεκόμαστε
Ραντεβού αυθόρμητα, σχεδόν χωρίς δεύτερη σκέψη. Ίσως γιατί πίστεψαν ότι με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν - έστω και λίγο - στην καταπολέμηση μιας ασθένειας που προκαλεί κοινωνικό στιγματισμό, τρομοκρατεί και έχει οδηγήσει στο θάνατο πάνω από 30 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, από το 1981. Το σημείο συνάντησης κοινό (το στούντιο της Αγγελικής Παναγιώτου). Ναι, ήταν όλοι εκεί. Όλοι μαζί. Ηθοποιοί, μοντέλα, σκηνοθέτες, δημοσιογράφοι, ραδιοφωνικοί παραγωγοί και άνθρωποι της διπλανής πόρτας έβγαλαν τα ρούχα τους, δάκρυσαν, αντιστάθηκαν και ούρλιαξαν: Σταματήστε τη διάδοση του AIDS! Ήταν όλοι μαζί και η νόσος μόνη της. Γιατί όλοι μαζί, μπορούμε καλύτερα!

Μύθοι ή αλήθειες, φόβος ή ταμπού, προκατάληψη ή αυταπάρνηση και οι 44 απάντησαν στην ερώτηση:

«Αν ο/η σύντροφός σου διαγνωστεί με τον ιό του HIV/AIDS, ποια θα ήταν η πρώτη σου αντίδραση;»

Το AIDS στην πόρτα σου

Το HIV/AIDS αποτελεί παγκόσμια πανδημία. Το 2011 περίπου 34 έως 36 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν φορείς του ιού παγκοσμίως. Από αυτούς, περίπου 16,8 εκατομμύρια ήταν γυναίκες και 3,4 εκατομμύρια κάτω των 15 ετών. Από ασθένειες σχετιζόμενες με το AIDS πέθαναν το 2011, περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός μειωμένος κατά 25% σε σχέση με το 2005 (ωστόσο, ο αριθμός ισοδυναμεί με τα θύματα ενός πολέμου). Από το 1981, που θεωρείται ότι ξεκίνησε η επιδημία, έχουν πεθάνει συνολικά περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, το πρώτο κρούσμα AIDS εμφανίστηκε το 1981 και ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε το 1983. Μέχρι και το τέλος του 2011, οι συνολικοί θάνατοι στη χώρα μας ανήλθαν στους 1.714.

(Παν)δήμιοι του ασφαλούς έρωτα
Μύθοι και αλήθειες για το AIDS. Ακόμα και στο σεξ μεταξύ οροθετικών το προφυλακτικό είναι απαραίτητο. Είναι μύθος ότι οι λεσβίες δεν κολλάνε HIV. Εκτός από τον ιό HIV υπάρχουν και τα υπόλοιπα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Διπλό προφυλακτικό δε σημαίνει διπλή προστασία από τον HIV. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να καταλάβουμε, αν κάποιος είναι οροθετικός αποκλειστικά και μόνο από την εμφάνιση. Ακόμη και εν έτη 2014 δεν έχει εφευρεθεί εμβόλιο κατά του AIDS. Τα καινούργια φάρμακα απλώς βοηθούν τους οροθετικούς να έχουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά δεν αποβάλλουν τον ιό από τον οργανισμό. Και τέλος, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι:

Όλες και όλοι μπορούν να μολυνθούν από τον ιό HIV.

Δεν έχει σημασία το φύλο ή η σεξουαλική προτίμηση.

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.