1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
13-11-2013 22:05

Μαυρομάτης:«Ο διάλογος διεκόπη με ευθύνη της ΟΔΒΕ»

Για την κόντρα της ΕΟΠΕ με την ομοσπονδία διαιτητών μίλησε ο Αχιλλέας Μαυρομάτης στο gazzetta.gr

Αναλυτικά η συνέντευξη στο www.gazzetta.gr

Η αλήθεια είναι πως συνολικά στην κοινωνία και όχι μόνο στον αθλητισμό υπάρχουν πολλά προβλήματα. Προβλήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με οικονομικά ζητήματα και τα οποία μόνο εύκολο δεν είναι να λυθούν. Τα σπορ γενικά, αλλά και το βόλεϊ συγκεκριμένα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Η ΕΟΠΕ όπως και οι περισσότερες Ομοσπονδίες έχοντας συνεχώς τις μειώσεις της Πολιτείας, προσπαθούν να βρουν λύση σε όσα προβλήματα υπάρχουν και δημιουργούνται, όμως αυτό μόνο εύκολο δεν είναι, κάτι που ισχύει και με την... κόντρα που έχει ξεσπάσει με την την ένωση διαιτητών. Οι... άρχοντες των αγώνων ζητούν τα χρήματα που τους οφείλονται τονίζοντας πως είναι πιθανή μια αποχή από τους αγώνες.

Η Ομοσπονδία δια στόματος του πρόεδρου της Αχιλλέα Μαυρομάτη, μιλάει στο gazzetta.gr και μεταξύ άλλων τονίζει πως μόλις η Πολιτεία είναι συνεπής, θα γίνει και η ίδια. Επιβεβαιώνει πως υπάρχει χρέος, όμως από την άλλη δεν κρύβει πως από τον Ιούνη η ΕΟΠΕ δεν έχει εισπράξει ούτε ευρώ.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων Βόλεϊ είναι στον αέρα λόγω της αποχής των διαιτητών, ωστόσο η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει αντιληφθεί ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα. Ποια ακριβώς είναι η διαφωνία σας που έχει προκαλέσει όλη αυτή την κρίση;

«Κατ’ αρχήν δεν είμαι σίγουρος αν και ποιων πρωταθλημάτων η διεξαγωγή είναι στον αέρα, καθώς ενώ η ΟΔΒΕ και κάποιοι σύνδεσμοι ανακοίνωσαν αποχή απ’ όλους τους αγώνες της ΕΟΠΕ και Ενώσεων, στον αγώνα της Δευτέρας της ΕΣΑΠ που είναι Ένωση της Ομοσπονδίας συμμετείχαν κανονικά.

Η διαφωνία ξεκινάει από τη Γενική Συνέλευση της ΟΔΒΕ που έγινε τον Σεπτέμβριο, όπου τοποθετήθηκα λέγοντας ότι η ΕΟΠΕ θα καταβάλει τις οφειλόμενες μετακινήσεις μόλις εισπράξει την επόμενη δόση της επιχορήγησης από την ΓΓΑ, η οποία εκτιμούσα ότι θα είχε εκταμιευθεί έως τις αρχές Οκτωβρίου (σημειώνω ότι από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει χρήματα από την Πολιτεία).

Η ΓΣ της ΟΔΒΕ αποφάσισε τότε ότι θα περιμένει την ΕΟΠΕ μέχρι τις 20 Οκτωβρίου για την πληρωμή του ποσού των οφειλόμενων ύψους 12.500 ευρώ. Όταν έφτασε η ημέρα αυτή κι η ΕΟΠΕ δεν είχε λάβει ακόμη τα χρήματα η ΟΔΒΕ έθεσε θέμα αποχής διαιτητών για το λόγο αυτό…»

Δηλαδή εσείς χρωστάτε μόνο 12.500 στους διαιτητές;

«Όχι! Σε αντίθεση όμως με αυτά που συνέβαιναν στο παρελθόν, από το 2010 και μετά που αναλάβαμε εμείς τη διοίκηση οφείλουμε μόνο ένα ποσό 12.500 ευρώ που αφορά τις μετακινήσεις κι άλλο ένα ποσό περίπου 50.000 ευρώ για αμοιβές αναπτυξιακών πρωταθλημάτων σε όλη τη χώρα.

Αν ληφθεί υπ όψιν ότι την τελευταία τριετία, το ελληνικό δημόσιο από τα αρχικά υποσχεθέντα ποσά με υπουργικές αποφάσεις και ανακοινώσεις, τελικά στο τέλος του 2013 θα έχει καταβάλλει στην ΕΟΠΕ περίπου 1.200.000 ευρώ λιγότερα, τότε γίνεται αντιληπτό ότι αν η Πολιτεία ήταν συνεπής απέναντι μας τότε κι η Ομοσπονδία θα ήταν συνεπής και στις υποσχέσεις της προς τους διαιτητές.

Σημειώνω δε πως όταν έγινε αυτή η συζήτηση στην ΟΔΒΕ εμείς ξέραμε ότι είχαμε λαμβάνειν ακόμη από την Πολιτεία 735.000 ευρώ, αλλά στην πορεία ενημερωθήκαμε ότι απ’ αυτά θα λάβουμε πολύ λιγότερα.

Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι οι διαιτητές είναι ικανοί να προβούν σε αποχή για 12.500 ευρώ, ενώ με τις νέες περικοπές που είχαν ανακοινωθεί αρχές Οκτωβρίου η Ομοσπονδία δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί ούτε καν στην καταβολή των υπόλοιπων οφειλομένων ως το τέλος του χρόνου και παράλληλα τα μηνύματα για τον προϋπολογισμό του 2014 είναι τελείως απαισιόδοξα, αποφασίσαμε να ανοίξουμε τώρα το συνολικό θέμα διαιτησίας για να μην χρειαστεί να ξαναγίνει τέτοια συζήτηση μετά από δύο μήνες στο φόρτε της αγωνιστικής περιόδου».

Γιατί δεν κατέστη δυνατό να καταλήξετε σε μια συμφωνία;

«Πραγματοποιήθηκε μια σειρά συναντήσεων με την ΟΔΒΕ τους συνδέσμους και τις Ενώσεις, κατά τις οποίες τέθηκαν στο τραπέζι διάφορες προτάσεις κυρίως από την πλευρά της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων που πιθανόν θα οδηγούσαν στην εξεύρεση λύσης

Όταν έληξε κι η τελευταία συνάντηση ζήτησα από τον κ. Μαυρικίδη να επεξεργασθεί η ΟΔΒΕ τις προτάσεις που ακούστηκαν και να προετοιμαστεί μια συνάντηση την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου ώστε να δούμε ποια από τις προτάσεις θα τεθεί υπ όψιν του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΠΕ προς έγκριση».

Ναι αλλά από την ΟΔΒΕ σας κατηγορούν ότι όλα αυτά γινόταν για να κερδίσετε χρόνο και να μεταφέρετε τη λύση του προβλήματος για αργότερα.

«Βασικό στοιχείο που έπρεπε να έχουμε και το ξεκαθάρισα σε όλους τους τόνους σε όλες τις συναντήσεις ήταν ότι η λύση που θα βρισκόταν δεν θα μπορούσε να ήταν το να μεταφερθεί όλο το κόστος της διαιτησίας στα σωματεία. Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να ήταν εύκολη και άμεση, αλλά δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τα σωματεία που έχουν ήδη επωμιστεί μεγάλο οικονομικό βάρος τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ των προτάσεων που τέθηκαν ήταν π.χ. το να διαθέσει η ΕΟΠΕ ένα μειωμένο συγκεκριμένο ποσό για τη διαιτησία σε συνεννόηση με την ΟΔΒΕ, το να καταργηθεί η αμοιβή στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα αντικαθιστάμενη από πραγματικά έξοδα μετακίνησης των διαιτητών που θα μπορούσε να καταβάλλουν ή η ΕΟΠΕ ή τα σωματεία, κ. λ. π..

Αντί όμως για υποβολή πρότασης εν όψει της επικείμενης συνάντησης μας, η ΟΔΒΕ απέστειλε επιστολή προς όλους τους συνδέσμους όπου ενημέρωσε ότι από τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου οι διαιτητές θα συμμετέχουν σε αγώνες ευθύνης ΕΟΠΕ – Ενώσεων μόνο εφόσον αποζημιώνονται μέχρι και πριν την έναρξη του αγώνα, δίνοντας τέλος στον όποιο διάλογο.

Αν η ΕΟΠΕ αποδεχόταν αυτή τη λογική θα έπρεπε είτε να υποσχεθεί κάτι που δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί λόγω των αριθμητικών δεδομένων είτε να επιβάλλει στα σωματεία να σηκώσουν ένα ακόμη οικονομικό βάρος.

Από εκείνη τη στιγμή για την ΕΟΠΕ ήταν μονόδρομος η λήψη αποφάσεων που ακολούθησαν στο ΔΣ του Σαββάτου. Κύριο χαρακτηριστικό των αποφάσεων αυτών ήταν το ότι δίνεται η δυνατότητα στις Τοπικές Ενώσεις και τους Συνδέσμους Διαιτητών να καθορίσουν διαφορετική ρύθμιση για τη διαιτησία ανά περιοχή, ξεπερνώντας το γεγονός ότι η Ομοσπονδία δεν μπορούσε να διαθέσει παρά ελάχιστα χτήματα.

Η αντίδραση της ΟΔΒΕ την Κυριακή ίσως και να ήταν αναμενόμενη. Οι σύνδεσμοι όμως αντί να ζητήσουν το λόγο από το ‘συνδικαλιστικό’ τους όργανο γιατί με τη μονομερή του αυτή κίνηση έδωσε τέλος σε μια διαδικασία διαλόγου, άρχισαν να στέλνουν επιστολές με πρώτο τον σύνδεσμο της Αθήνας ότι δεν θα συμμετέχουν μέχρι νεωτέρας, προφασιζόμενοι προσβολή του ήθους και της αξιοπρέπειας των διεθνών διαιτητών και όλων των μελών του συνδέσμου. Καλό θα ήταν να κοιτάξουν να διαβάσουν σωστά την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας πριν προβούν σε μια τέτοια ενέργεια η οποία δυστυχώς φαίνεται ότι έχει άλλους στόχους».

Μα στην ανακοίνωση σας γίνεται αναφορά στην απόσυρση των Ελλήνων διαιτητών από τις διεθνείς διοργανώσεις.

«Οι διεθνείς διαιτητές τιμούν την ελληνική διαιτησία στο εξωτερικό κι επί των ημερών μας ο αριθμός τους αυξήθηκε, με πολλά νέα παιδιά παρά την αποχώρηση παλαιών έμπειρων διαιτητών. Η απόφαση του ΔΣ να αποσύρει τους διεθνείς διαιτητές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της ΟΔΒΕ με τα μέτρα αυτά, δεν θίγει με κανέναν τρόπο τους διεθνείς διαιτητές ως οντότητες και σε καμία περίπτωση δεν είχε στόχο να προσβάλει το ήθος και την αξιοπρέπεια τους».

Δεν θα μπορούσε όμως αυτό το κομμάτι της Ελληνικής διαιτησίας να μείνει ανέγγιχτο αν η ΟΔΒΕ συνέχιζε, όπως και συνεχίζει να θέτει θέμα αποχής

«Προσωπικά μου είναι αδιανόητη η έννοια της αποχής των διαιτητών που χρησιμοποιείται ως απειλή σχεδόν κάθε χρόνοι τα τελευταία χρόνια προκειμένου οι διαιτητές να επιβάλλουν τις θέσεις τους στην Ομοσπονδία. Δεν είναι επαγγελματίες και δεν παρέχουν υπηρεσίες. Αντίθετα ασκούν λειτούργημα, το οποίο δεν τους υποχρεώνει κανείς να το ασκήσουν και δεν τους υποχρεώνει κανείς να παραμείνουν σ’ αυτό αν δεν αγαπούν το άθλημα ή δεν τους καλύπτουν οι οικονομικές συνθήκες που το διέπουν».

Όταν όμως δεν δίνεται μια αμοιβή στην οποία έχετε συμφωνήσει και εσείς ως Ομοσπονδία δεν είναι λογικό να αντιδράσουν;

«Στην Ελλάδα, που η κρίση μας δίνει ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε όλα τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, μπορούμε να συζητήσουμε κι αυτό το παράλογο. Σ’ ολόκληρο τον κόσμο δεν υπάρχει ή έννοια της αμοιβής στους διαιτητές του ερασιτεχνικού βόλεϊ.

Αν οι ίδιοι οι διαιτητές θεωρούν ότι παρέχουν υπηρεσίες και συμφωνήσουμε τότε θα πρέπει η αμοιβή τους να καταβάλλεται με διάφανο και νόμιμο τρόπο. Προσωπικά όμως πιστεύω και τώρα είναι μια ευκαιρία να το ξεκαθαρίσουμε ότι από ένα επίπεδο και κάτω δεν μπορούμε να μιλάμε για αμοιβή στη διαιτησία παρά μόνο για κάλυψη εξόδων μετακίνησης».

Διάθεση για συνέχιση του διαλόγου προκειμένου να βρεθεί λύση υπάρχει;

«Ο διάλογος διεκόπη με ευθύνη της ΟΔΒΕ η οποία εφόσον κρίνει ότι επιθυμεί τη συνέχιση του δεν έχει παρά να το αναγνωρίσει και να το ζητήσει κι η Ομοσπονδία είναι εδώ για να συζητήσει την εύρεση λύσης. Δεν μπορεί όμως να γίνεται διάλογος υπό το καθεστώς απειλής αποχής. Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα κι όποιος κρίνει ότι δεν μπορεί να συμμετέχει με αυτά μπορεί να φύγει. Δεν μπορεί όμως επικαλούμενος δήθεν προσβολή της τιμής και της αξιοπρέπειας των διαιτητών να αποπειράται να αναγκάσει κι αυτούς που κατανοούν και θέλουν να βοηθήσουν, παρά τις δυσκολίες, να σταματήσουν να συμμετέχουν».

Θα γίνουν αγώνες το Σαββατοκύριακο;

«Αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσουν οι διαιτητές. Για τους αγώνες που δεν θα πραγματοποιηθούν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη στους κανονισμούς του αθλήματος».

Αν υποθέσουμε ότι σήμερα κιόλας οι δύο πλευρές (Ομοσπονδία, ΟΔΒΕ) βρίσκετε τη χρυσή τομή, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στον Ελληνικό αθλητισμό, υπάρχει πλάνο δράσης για τα επόμενα χρόνια όπου τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα;

«Επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού με όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται αυτές τις ημέρες ελπίζουμε ότι όλοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος και θα μπορέσουν να προσέλθουν σε έναν ουσιαστικό διάλογο που θα καταλήξει στην ψήφιση νέου κανονισμού διαιτησίας όπως εξήγγειλε το ΔΣ της ΕΟΠΕ»

Ναι αλλά ο προηγούμενος κανονισμός ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο…

«Ο τελευταίος κανονισμός έγινε με αποδοχή κάποιων προτάσεων της ΟΔΒΕ στη λογική της καλής συνεργασίας. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει εκ νέου ριζικά και ως Ομοσπονδία εξετάζουμε θεσμούς πρωτοποριακούς για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά κοινότυπους και γνωστούς στην Ευρώπη, όπως το θεσμό του σωματειακού διαιτητή για τα πρωταθλήματα χαμηλών κατηγοριών και τα αναπτυξιακά. Η κρίση μας δίνει την ευκαιρία κι ο στόχος μας είναι αυτός: Με την ψήφιση του νέου κανονισμού να κλείσει οριστικά το θέμα διαιτησίας και να σταματήσουμε να έχουμε οποιαδήποτε μορφής αντιπαράθεση με την ΟΔΒΕ με την έναρξη κάθε αγωνιστικής περιόδου»

Θα θέλατε να κάνετε κάποιο άλλο σχόλιο;

«Δυστυχώς έχω την αίσθηση, ότι κάποιοι ακόμη κι αν κατά διαστήματα δείχνουν το αντίθετο, δεν έχουν καταλάβει το ακριβές μέγεθος του προβλήματος μας.

Θεωρώ ότι σήμερα είναι αστείο να προχωράμε σε εύκολες κρίσεις επί παντός επιστητού αντί να κοιτάξουμε να σκύψουμε στα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσουμε με προτάσεις λύσεων.

Έχω αποφασίσει να δώσω ως το τέλος τη μάχη για την επιβίωση του ελληνικού βόλεϊ συνεργαζόμενος με όποιους πραγματικά επιθυμούν το ίδιο με όποιο προσωπικό κόστος και χωρίς να σκέφτομαι τις συνέπειες των αποφάσεων μου σε προσωπικό επίπεδο. Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να απολογηθώ σε κανέναν γι’ αυτό, εκτός από την οικογένεια μου.

Ο κάθε άνθρωπος του βόλεϊ, συνεργάτης μου ή μη, εντός και εκτός Ομοσπονδίας, είναι ελεύθερος να επιλέξει εάν θα ακολουθήσει την προσπάθεια αυτή. Δικαίωμα να μιλούν και να εκφράζουν τις απόψεις τους έχουν όλοι.

Οφείλουν όμως από τη μια να προσπαθήσουν να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις και όχι γενικόλογες τοποθετήσεις ή αφορισμούς κι από την άλλη να σέβονται τις αποφάσεις των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων της Ομοσπονδίας».

5 σχόλια

  • Comment Link Συναγωνιστης Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 13:34 posted by Συναγωνιστης

    Εγω παραδεχομαι μονο τον συνδεσμο της λαμιας αποφασισε αποχη απο τους αγωνες παροτι ειναι σε απραξια περισσοτερο απο ενα χρονο!Και παλι μπραβο στο δ.σ

  • Comment Link Κλ. Ζουγκαλας Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 12:44 posted by Κλ. Ζουγκαλας

    Μα ειναι σοβαρος προεδρος αθληματοε αυτος που παει εκπροσωπος σε σωματειο ποδοσφαιρικο; απο μονος του υποβαθμηζει το αθλημα με την παρουσια του. κθριε μαυρομματη στο αθλημα που εισαι εκπροσωπος δηλαδη του ποδοσφαιρικου παοκ ετσι πληρωνετε τους διαιτητες; ειναι και εκει χορηγοι οι διαιτητες του ποδοσφαιρου; το θρασσος σου ειναι απυθμενο να χρωστας και να μιλας κιολλας. μονοσ την ελλαδα γινοντε αυτα

  • Comment Link Aris Souzou Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 07:34 posted by Aris Souzou

    Επιπλέον κύριε Μαυρομάτη, αφού η ΕΣΑΠ είναι Ένωση της Ομοσπονδίας, όπως λέτε, γιατί έκανε τους αγώνες ενώ είχατε κηρύξει τριήμερο πένθος;

  • Comment Link Aris Souzou Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 07:25 posted by Aris Souzou

    Κύριε Μαυρομάτη η ΕΟΠΕ μέχρι το 2011 έπαιρνε 4.000.000 ευρώ επιχορήγηση. Που πηγαίνανε αυτά τα λεφτά; Γιατί δημιουργήθηκε χρέος προς τους διαιτητές;Γιατί δημιουργήθηκε χρέος προς τα σωματεία; Είστε ο μόνος που μπορεί να το ψάξει και να μας δώσει μια απάντηση. Αν θέλετε βέβαια.

  • Comment Link Gatzos Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013 21:15 posted by Gatzos

    "Σωματειακού διαιτητή " you say dear?
    Δηλαδή καταλάβαμε, όποιος δεν είναι διαιτητής στις λίστες της Α' ΟΔΒΕ να το πάρει χαμπάρι: θα γίνει εθελοντής 101% ή θα παρατήσει την διαιτήσια.

    Ο Μαυρομάτης τα παρουσίασε πως οι διαιτητές ξύπνησαν 20 οκτώβρη και είπανε "δεν παίζουμε". Δεν είπε τίποτα για τα 3 ευρώ της κοροϊδίας. Για να μπορούνε οι κάφροι να λένε "πάρτε τα τρία μας" και να το εννοούνε.

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.