Εκτυπώστε τη σελίδα
09-06-2013 23:41

Πληρώστε για την Εθνική, παίξτε μπιτς βόλει

O Μιχάλης Τριανταφυλλίδης καταγράφει τις απόψεις του για την Εθνικλή και προτείνει
Είχα πολλά χρόνια να δω την Εθνική ομάδα Βόλει να δίνει ουσιαστικό παρόν σε  κρίσιμο αγώνα και πολύ περισσότερα να δω και να ακούσω άνθρωπους εκτός βόλει να ασχολούνται μαζί της. Ε! Όλα αυτά τα είδα στον αγώνα Βέλγιο – Ελλάδα για την πρόκριση στα τελικά του Euro 2013, το Σάββατο 8 Ιουνίου.

 

Μη... βολεϊκοί -αν μπορώ να το πω έτσι- ασχολήθηκαν επιτέλους με τα δρώμενα του αθληματός μας και αυτή, κατά τη γνώμη μου, είναι η  μεγάλη επιτυχία των διεθνών μας παρά το γεγονός ότι δεν προκριθήκαμε στα τελικά.

 

Είναι παράδοξο ότι όλος αυτός ο ντόρος για την Εθνική μας στηρίχτηκε στο «αποτυχημένο σύστημα» της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας το οποίο θα καταργηθεί  τους επόμενους μήνες. Το λέω αυτό, διότι, αν ίσχυε το νέο σύστημα τότε, μετά το χαμένο πρώτο σετ, η Εθνική ομάδα θα είχε αποκλειστεί, το ενδιαφέρον του αγώνα θα είχε εξαφανιστεί και, ακόμα και αν νικούσαμε, ουδείς θα είχε δώσει σημασία.

 

Πάμε τώρα στην επόμενη μέρα.  Δυστυχώς, εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών της ΕΟΠΕ, οι αθλητές της Εθνικής ομάδας από τις 9 Ιουνίου που τελειώνουν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις θα επανέλθουν σε αγωνιστική δράση στις αρχές του Σεπτέμβρη. Δηλαδή, μετά από απραξία 3 μηνών.

 

Αλήθεια, αυτή την κρίσιμη στιγμή ο 30μελής νεοσύστατος Σύλλογος Φίλων Εθνικών Ομάδων δεν πρέπει να πάρει θέση;

 

Στους σκοπούς του Συλλόγου, εκτός από την ηθική και ψυχολογική υποστήριξη, είναι και η υλική υποστήριξη των εθνικών ομάδων. Από τη στιγμή που η Ελληνική Ομοσπονδία αδυνατεί να διατηρήσει αγωνιστικά ενεργή την Εθνική ομάδα, δεν πρέπει ο Σύλλογος να αναλάβει πρωτοβουλίες και να βρει τους οικονομικούς πόρους για την ενίσχυση αυτής της ταλαντούχας γενιάς της Εθνικής;

 

Πρόταση μου, λοιπόν, σε αυτή την δύσκολη για τον τόπο μας οικονομική συγκυρία, είναι η οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου Φίλων Εθνικών Ομάδων. Πως; Με καταβολή εισφοράς από κάθε μέλος του Συλλόγου καθώς και από τους φίλους του αθλήματος στους οποίους συγκαταλέγω και τον εαυτό μου αλλά και όσους ενδιαφέρει η ουσιαστική στήριξη αυτής της Εθνικής ομάδας με την προδιαγεγραμμένη λαμπρή πορεία. Με αυτό τον τρόπο η Εθνική ομάδα του Βόλει θα συνεχίσει να προπονείται κανονικά και οι διεθνείς μας, όπως κάθε αθλητής που σέβεται τον εαυτό του, δεν θα μείνουν σε αγωνιστική απραξία για 3 μήνες.

 

Αν αυτό δεν είναι εφικτό, ένας άλλος τρόπος –και παροτρύνω με την πρόταση μου τους διεθνείς μας- είναι, για τουλάχιστον τους 2 από τους 3 μήνες της αγωνιστικής τους απραξίας, να ασχοληθούν με το Μπιτς Βόλει, όπως έκαναν και κάνουν σπουδαίοι αθλητές σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Πρέπει να γνωρίζουν, όμως, ότι οικονομικό κίνητρο για τη συμμετοχή τους στα Master του Πανελληνίου πρωταθλήματος δεν υφίσταται. Αφενός, διότι θα κληθούν να πληρώσουν παράβολο συμμετοχής. Αφετέρου, διότι το κέρδος τους αν τερματίσουν στην 9η θέση -δηλαδή τελευταίοι-  θα είναι 19 €! Θα ήταν 25 € αλλά μείον η παρακράτηση, μείον το χαρτόσημο, καταλήγουμε στο... αστρονομικό ποσόν των 19 €. Α! Και αυτά θα τα πάρουν το 2015 κατά την προσφιλή συνήθεια της Ομοσπονδίας να δίνει τα έπαθλα των αθλητών 2 χρόνια αργότερα!

 

Θα μου πείτε –γιατί τότε παροτρύνεις τους διεθνείς να αγωνιστούν στα Master του Πανελληνίου πρωταθλήματος;

 

Διότι πιστεύω ότι με την παρουσία τους θα υψώσουν ανάστημα και θα φωνάξουν στην ΕΟΠΕ ότι με τη συνεχή μείωση των οικονομικών κινήτρων στους αθλητές, ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ το άθλημα του ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΙ, το οποίο είναι από τα ελάχιστα αυτοχρηματοδοτούμενα αθλήματα, κάτι που σημαίνει ότι δεν βασίζεται στα χρήματα του Ελληνικού δημοσίου για να κινηθεί.

 

Αυτό το αποδεικνύει περίτρανα η ήδη ανακοινωθείσα συνεργασία της ΕΟΠΕ με χορηγούς του ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΙ, όπως ο χρυσός χορηγός LIPTON, αλλά και οι Allou! Fun Park, Gala, BODYTALK.

 

Εναλλακτικά, εάν οι διεθνείς μας δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους στα Master του Πανελληνίου πρωταθλήματος, υπάρχουν, και φέτος, τουρνουά που διοργανώνονται από έγκριτους φορείς του αθλήματος. Τιμώντας τα με την συμμετοχή τους θα καλύψουν με αξιοπρέπεια την αγωνιστική τους απραξία. Αυτός ακριβώς ήταν ο δρόμος που επέλεξαν να ακολουθήσουν οι Δημήτρης Τζούριτς και Μενέλαος Κοκκινάκης το καλοκαίρι του 2012.

 

Μιχάλης Τριανταφυλλίδης