1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
16-02-2021 20:58

Γιώργος Διονάς: «Χτύπημα στα ερασιτεχνικά σωματεία το νέο σχέδιο νόμου»

Ο πρόεδρος του Πήγασου Πολίχνης Γιώργος Διονάς με άρθρο του παίρνει θέση για το σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, διατάξεις εναρμόνισης με ολιστική μελέτη FIFA-UEFA για το ποδόσφαιρο και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας».


Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε στη δημοσιότητα και έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, διατάξεις εναρμόνισης με ολιστική μελέτη FIFA-UEFA για το ποδόσφαιρο και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας».

Πέραν άλλων σκανδαλωδών ρυθμίσεων που περιλαμβάνει και οι οποίες δεν θα αποτελέσουν σήμερα αντικείμενο της παρούσης τοποθέτησής μου, το σχέδιο νόμου αυτό, αποτελεί ακόμη ένα “χτύπημα” στα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία.

Η πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στο άρθρο 18 του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου, με το οποίο τροποποιείται το άρθρο 33 του ν. 2725/1999, ότι “Ο ερασιτέχνης αθλητής ηλικίας δεκαοκτώ (18) ετών και άνω μεταγράφεται ελεύθερα από το αθλητικό σωματείο, στη δύναμη του οποίου ανήκει, σε άλλο...”, θα αποτελέσει την ταφόπλακα της ανάπτυξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Ποιό σωματείο που ασχολείται με την ανάπτυξη και δαπανά χρήματα για την παραγωγή αθλητριών και αθλητών, θα συνεχίσει να το κάνει ;
Ποιό σωματείο που απασχολεί προπονητές και κάνει σοβαρή δουλειά στα αναπτυξιακά του τμήματα, θα συνεχίσει να το κάνει ;

Δεν καταλαβαίνουν οι “εγκέφαλοι” της ΓΓΑ και του Υφυπουργείου Αθλητισμού, ότι με την ρύθμιση αυτή ευνοούνται τα σωματεία-επιχειρήσεις ; Τα οποία θα έχουν τους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες στις Ακαδημίες τους, χωρίς να διατηρούν αγωνιστικά αναπτυξιακά τμήματα (που έχουν και έξοδα), και μόλις μεγαλώσουν θα τα “αφήνουν ελεύθερα”. Εκτός κι αν αυτό ακριβώς επιδιώκουν.

Προφανώς και καταλαβαίνουν, ο Αυγενάκης και οι “φωτεινοί παντογνώστες” της ΓΓΑ, ότι η ρύθμιση αυτή είναι καταστροφική για τα εκατοντάδες σωματεία σε κάθε άθλημα, που ασχολούνται με τους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες. Τώρα που θα “χάνουν” τους αθλητές τους, μόλις συμπληρώσουν τα 18, χωρίς να έχουν κανένα λόγο. Αλλά μάλλον αυτός είναι ο στόχος τους. Η εξαφάνιση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων.

Και τα λεγόμενα μεγάλα σωματεία ; Που θα μπορούσαν (και λόγω ονόματος) να δουλέψουν στην ανάπτυξη, γιατί να το κάνουν πλέον ; Αφού θα μπορούν να παίρνουν αθλητές και αθλήτριες, χωρίς κόπο και κόστος, χωρίς ΑΣΕΑΔ, μόλις συμπληρώσουν τα 18.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η επίθεση συνεχίζεται με την επόμενη παράγραφο της υπό συζήτηση διάταξης : “Κατά την πρώτη μετά την αποδέσμευσή του σύναψη σύμβασης παροχής αθλητικών υπηρεσιών με Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. καταβάλλεται στο σωματείο από την Α.Α.Ε ή το Τ.Α.Α. ως αποζημίωση κατάρτισης του αθλητή το ποσό που προβλέπεται στον κανονισμό μεταγραφών της οικείας ομοσπονδίας, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ένα δέκατο (1/10) των συνολικών απολαβών του για όλη τη διάρκεια της σύμβασης”.

Προσέξτε : ΜΟΝΟ κατά την πρώτη σύναψη σύμβασης με ΤΑΑ ή ΑΑΕ, οφείλεται η αποζημίωση που προβλέπεται στο σωματείο που έφτιαξε τον αθλητή. Αυτή τα σβήνει όλα. Τον Κανονισμό Μεταγραφών της ΕΟΠΕ, δηλ., που προβλέπει ότι το ΤΑΑ με το οποίο υπογράφει ο αθλητής μέχρι την ηλικία των 30 ετών, οφείλει αποζημίωση στα σωματεία από τα οποία πέρασε ο αθλητής από τα 14 μέχρι τα 17 του χρόνια, ο Αυγενάκης τον πετάει στα σκουπίδια, για να δώσει τα “ψίχουλα” που αποφάσισε, μόνο για μία χρονιά.

Επιβάλλεται μπροστά στην επίθεση που δέχονται τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, τα ΔΣ των Ομοσπονδιών και των Ενώσεων να πάρουν θέση και να οργανώσουν την αντίδραση των σωματείων στο σκανδαλώδες έκτρωμα που πάει να περάσει.
Το ίδιο επιβάλλεται να κάνει και η Διοίκηση της ΕΟΠΕ και μάλιστα άμεσα.

Καλές οι δημόσιες σχέσεις με τον Αυγενάκη αλλά το συμφέρον των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων πρέπει να πρυτανεύσει.

Υ.Γ. : Να προσέξουν όσοι τρέξουν να διαφωνήσουν, με επιχειρήματα περί των δικαιωμάτων των αθλητών ή περί δήθεν δεσμευτικών απόψεων διαφόρων Ανεξάρτητων Αρχών, διότι όλα μπορούν να ρυθμιστούν, με νόμιμους και συνταγματικούς τρόπους, αρκεί η βούληση να μην είναι η καταστροφή των ερασιτεχνικών σωματείων. Υπάρχουν νομικές δικλείδες και τρόποι να εξασφαλιστούν και τα δικαιώματα των αθλητών αλλά και η ύπαρξη των σωματείων και η ανάπτυξη των αθλημάτων.


Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ