1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
12-05-2013 22:13

Θανάσης Μαργαρίτης: «Υπάρχει και συνέχεια...»

Ο πρώην υπεύθυνος Ανάπτυξης και πρώην υπεύθυνος Εθνικών ομάδων Εφήβων και Παίδων και προπονητής της Εθνικής Ανδρών που το 1987 πήρε το χάλκινο μετάλλιο της Γάνδης, ο Θανάσης Μαργαρίτης απέστειλε ανοικτή επιστολή με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των υποχρεώσεων της Εθνικής Εφήβων:

Από το 2009 παρακολουθώ την  όλη σας την πορεία από το ξεκίνημά σας μέχρι και την τελευταία σας προσπάθεια  να προκριθείτε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Είχα την τύχη να παίξω κάποιο ρόλο (Δεν ξέρω πόσο σημαντικός ήταν, αλλά ελπίζω να ήταν θετικός…)  στο ξεκίνημα σας και στη γέννηση αυτής της ομάδας. Θυμάμαι έντονα τις πολύωρες συναντήσεις με τον Μάκη τον Δημητριάδη και τους τότε Περιφερειακούς προπονητές όπου εκεί προσπαθούσαμε να αναλύσουμε τα προσόντα και τον τρόπο βελτίωσης των νέων αθλητών που ήταν κάτω από την παρακολούθησή μας.  Ήταν μια πολύ ωραία εποχή όπου όλη μας η προσπάθεια και όλη μας η προσοχή είχε στραφεί στη δημιουργία κάτι νέου, κάτι που έλειψε για πολύ καιρό, κάτι που θα έδινε μια ζωντάνια και μια νέα ώθηση στο ανδρικό βόλεϊ!

Όλοι τότε γνωρίζαμε ότι αυτή η προσπάθεια θα έπαιρνε χρόνια και το κυριότερο, θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές ελληνικές κακές συνήθειες όπως ανυπομονησία , βιαστικά συμπεράσματα, καχυποψία και φυσικά κακόβουλες κριτικές!

Δεν μας ένοιαζε όμως, γιατί μέσα μας βαθειά πιστεύαμε σε μια νέα αρχή και στη μεγάλη ανάγκη μελλοντικής μετάγγισης της ανδρικής ομάδας με νέο αίμα!

Νομίζω πως αυτή μας η προσπάθεια με το πέρασμα των χρόνων δικαιώθηκε με το παραπάνω!

Διάβασα ότι με τον αγώνα εναντίον της Ρωσίας τέλειωσε μια επιτυχημένη πορεία της ομάδας αυτής!

Φυσικά και δεν το πιστεύω αυτό…Οι περισσότεροι από εσάς αργά ή γρήγορα θα ενταχθείτε στη μεγάλη Εθνική ανδρών ή θα πρωταγωνιστήσετε στα μεγάλα πρωταθλήματά  αγωνιζόμενοι σε ψηλό επίπεδο για πολλά χρόνια. Γνωρίζω ότι η πορεία σας στις Εθνικές Παίδων και Εφήβων δεν ήταν  πάντα στρωμένη με ρόδα!

Πολλές φορές αισθανθήκατε παρατημένοι, αισθανθήκατε αβοήθητοι και το κυριότερο τα τελευταία χρόνια η προετοιμασία σας ενώ θα έπρεπε να γίνει καλύτερη , χειροτέρεψε!

Ενώ οι αντίπαλοι μας βελτίωναν συνεχώς την προετοιμασία τους,  εσείς είχατε να αντιμετωπίσετε όλο και περισσότερα εμπόδια!

Όμως δείξατε χαρακτήρα, προσπαθήσατε να προσαρμοστείτε , όσο αυτό ήταν δυνατόν, στις κατά καιρούς συνθήκες  ( Μικρές προετοιμασίες, έλλειψη αγώνων, αλλαγές προπονητών κ.λπ.) και πετύχατε περισσότερα από  αυτά που θα περίμενε κανείς!

Πέρα από τις επιτυχίες σας σε Παγκόσμια, Πανευρωπαϊκά και Βαλκανικά Πρωταθλήματα καταφέρατε και γίνατε  πρότυπα νεώτερων αθλητών  και αθλητριών που θα θελήσουν να ακολουθήσουν τη δική σας πορεία. Δημιουργήσατε μια ομάδα που θα αποτελέσει έναν οδηγό για τις επόμενες γενιές και που όλοι εμείς θα πρέπει να αισθανθούμε ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να προσέξουμε σαν τα μάτια μας!

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ σε αυτή την εποχή και μάλιστα με αθλητές και αθλήτριες που κατάφεραν και πήραν μέρος σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, να ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ και να αφήσουμε αυτά τα παιδιά να βαδίσουν με ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ!

Αισθάνομαι ιδιαίτερη ανάγκη να ευχαριστήσω όλους εσάς  που πήρατε μέρος σε αυτή την ομάδα είτε από την πρώτη στιγμή είτε στη συνέχεια, τις οικογένειές σας, τα Σωματεία σας που τα περισσότερα δεν έχουν κερδίσει τίποτα πέρα από την ηθική ικανοποίηση, τους Σωματειακούς σας προπονητές που δούλεψαν μόχθησαν και πίστεψαν σε σας, και όλους τους αφανείς εργάτες που βρίσκονταν από οποιοδήποτε πόστο δίπλα σε αυτή την ομάδα.

Ένα μεγάλο μερίδιο για αυτή σας την πετυχημένη πορεία έχουν οι Περιφερειακοί Ομοσπονδιακοί Προπονητές  που έκαναν εξαιρετική δουλειά , ο καθένας στον τομέα υπευθυνότητάς του αλλά και σαν βοηθοί των πρώτων προπονητών . Φυσικά τη μεγάλη ευθύνη την είχαν οι επικεφαλής προπονητές, όλοι άξιοι, οι οποίοι και οδήγησαν αυτή την ομάδα. Ο κάθε ένας από τους επικεφαλής  προπονητές έδωσε το δικό του στίγμα αλλά αισθάνομαι υποχρέωση να  αναφερθώ ιδιαίτερα στο Μάκη το Δημητριάδη για την εξαιρετικά  μεγάλη του συμβολή στο «χτίσιμο» αυτής της ομάδας .

Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στις διοικήσεις της ΕΟΠΕ που είχαν στα χέρια τους αυτά τα παιδιά, και  θέλω να τονίσω ότι εδώ δεν χρειάζονται ευχαριστίες, θριαμβολογίες ή κριτικές για το αν έκαναν ή δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους!

Ένα μόνο θέλω να πω ότι Η ΚΑΘΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΟΠΕ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΦΗΒΩΝ, ΝΕΝΑΙΔΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ!

Ας αφήσουμε τα μεγάλα λόγια , την ωραιοποίηση των καταστάσεων, τα μπαλώματα, τις συνεχείς δικαιολογίες και ας σηκώσουμε τα μανίκια να με την καινούργια γενιά!

Αγαπητοί πρώην παίκτες της Εθνικής Εφήβων, θεωρώ πως ο κόσμος του βόλεΪ αναγνωρίζει την προσφορά σας και σας εύχεται  καλή υγεία,  εκπλήρωση όλων των αθλητικών σας στόχων, συνέχιση της ανοδικής σας πορείας , αφοσίωση σε αυτό που κάνετε, σεβασμό στους ανθρώπους που πασχίζουν να σας βοηθήσουν και  πάντα μέσα σας να καίει μια  φλόγα μάθησης για νέα πράγματα!

Με πολλή αγάπη και περισσότερες ευχαριστίες...

Θανάσης Μαργαρίτης

Πρώην υπεύθυνος Ανάπτυξης και πρώην υπεύθυνος εθνικών ομάδων Εφήβων και Παίδων.

12.5.2013

1 σχόλιο

  • Comment Link ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ Κυριακή, 12 Μαΐου 2013 22:17 posted by ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

    Μακάρι να υπάρξει και πρέπει να υπάρξει ανάλογη συνέχεια γιατί κακά τα ψέματα το βάρος και η ευθύνη της συνέχισης και ύπαρξης του ανδρικού βόλεϊ είναι μεγάλη και έτυχε σε μεγάλο ποσοστό να πέσει στους ώμους αυτών των παιδιών στη πιο δύσκολη στιγμή στην ιστορία του αθλήματος μας.
    Ευχή όλων να αντέξουν και να ανταποκριθούν στις περιστάσεις. Όμως τεράστια και η ευθύνη ΟΛΩΝ των διοικούντων του αθλήματος που θα πρέπει, στη μίζερη εποχή που ζούμε να το διαχειριστούν με όραμα, προγραμματισμό και αισιοδοξία.
    Όταν στον ίδιο σύλλογο (Ολυμπιακό) το ένα άθλημα (μπάσκετ) κερδίζει για 2η συνεχόμενη χρόνια το Champion League και το άλλο (βόλεϊ) αποφασίζει να μην συμμετάσχει σε αυτό, όταν τηλεοπτικά δεκάδες ώρες το χρόνο το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο καθηλώνουν τις ελληνικές οικογενείς σε αντίθεση με το βόλεϊ που θα φθάσουν να το βλέπουν μόνο σε αναμνηστικές φωτογραφίες, όταν ... όταν ... όταν, τι ελπίδες έχουμε σαν άθλημα να επιβιώσουμε, αν δεν αλλάξουν ΟΛΑ ? Αν πρωτίστως αυτοί που το διοικούν, από όποιο πόστο και αν βρίσκονται, δεν αλλάξουν μυαλά και απόψεις ?

    Άγγελος Κυριακίδης

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ