Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1201
Εκτυπώστε τη σελίδα
30-05-2014 18:30

Η ΕΑΠ για την Παγκόσμια μέρα κατά του καπνίσματος

Αξιολογείστε το άρθρο
(1 Vote)

Δελτίο τύπου για την παγκόσμια μέρα αφιερωμένη στην προσπάθεια αντιμετώπισης του καπνίσματος εξέδωσε η ΕΑΠ στην προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει κόσμο, ιδιαίτερα παιδιά, τα οποία καλεί να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με απόφασή του το 1988, καθιέρωσε την 31η Μαΐου ως παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στην προσπάθεια αντιμετώπισης της σύγχρονης μάστιγας, που είναι το Κάπνισμα.

Η συνήθεια του καπνίσματος αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας στις σύγχρονες κοινωνίες και σύμφωνα με το Π.Ο.Υ., είναι μια σοβαρή ασθένεια και ο καπνιστής είναι ασθενής που χρειάζεται συχνή ιατρική παρέμβαση.

Η χρήση καπνού συνδέεται με ποικιλία ασθενειών και αναπηρίας με αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας ζωής και το υψηλό κοινωνικό κόστος, συμπεριλαμβανόμενου του κόστους ιατρικής περίθαλψης. Το κάπνισμα δεν είναι επιβλαβές μόνο για τους καπνιστές, αλλά είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου και για τους Παθητικούς Καπνιστές που ακούσια εισπνέουν τα χημικά προϊόντα από την καύση του τσιγάρου.

Μεταξύ των πολλών ασθενειών που προκαλούνται ή επιδεινώνονται λόγω του καπνίσματος είναι:

- Παθήσεις των πνευμόνων (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, Καρκίνος του Πνεύμονα),

- Παθήσεις της Καρδιάς (Στεφανιαία νόσος, Στένωση των στεφανιαίων αγγείων, Στηθάγχη, Έμφραγμα μυοκαρδίου),

- Παθήσεις των αγγείων του εγκεφάλου (Εγκεφαλικό επεισόδιο),

- Άλλες μορφές καρκίνου (Καρκίνος λάρυγγα, της ουροδόχου κύστης, κ.α.).

Η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη αναλογία καπνιστών μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών, καθώς το 38,5% του πληθυσμού άνω των 15 ετών καπνίζει. Το κάπνισμα μεταξύ των εφήβων, αν και υπάρχει πλέον η επαρκής γνώση ότι οδηγεί στον καρκίνο, καταγράφει μεγάλη αύξηση στις ηλικίες 15-18 ετών. Οι μαθητές αρχίζουν να καπνίζουν συνήθως για έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω λόγους:

- Για να μιμηθούν τους γονείς τους ή τους δασκάλους τους.

- Για να αποδείξουν ότι μεγάλωσαν.

- Για να κάνουν ότι και οι φίλοι τους και να μην αισθάνονται απομονωμένοι στις παρέες τους.

- Γιατί πέφτουν θύματα καλοστημένων διαφημίσεων και δεν έχουν επαρκή ενημέρωση για τις συνέπειες του καπνίσματος.

Επομένως οι παράγοντες που οδηγούν τα παιδιά στο κάπνισμα είναι πολλοί και δρουν σε πολλαπλά επίπεδα: περιέργεια, αίσθηση ανεξαρτησίας, προσπάθεια αυτοεπιβεβαίωσης, εξασφάλιση επιβεβαίωσης από την παρέα, κ.α. Τα περισσότερα παιδιά καπνίζουν διότι αυτό βοηθά να ξεπερνούν το άγχος της εφηβικής ηλικίας.

Είναι απαραίτητο λοιπόν τόσο ο κάθε γονιός όσο και οι καθηγητές (προπονητές), να παρουσιάσουν εναλλακτικούς μηχανισμούς απόρριψης του τσιγάρου στα παιδιά.

Πρέπει να εξηγήσει τους λόγους και να προειδοποιήσει για τις συνέπειες του καπνίσματος, όχι μόνο με ζητήματα υγείας, αλλά σε πιο άμεσα αποτελέσματα όπως: δύσοσμη αναπνοή, κίτρινα δόντια, μυρωδιά τσιγάρου στα μαλλιά και στα ρούχα, εύκολη κόπωση και βήχα.

Είναι σημαντικό, εκτός της αντικαπνιστικής προσπάθειας, τα παιδιά να μετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, Αθλητικές ή άλλες. Διότι εάν έχουν κάτι να ασχοληθούν, έχουν λιγότερο χρόνο για να καπνίσουν και αυτές οι δραστηριότητες προωθούν ή συμβαδίζουν με έναν αντικαπνιστικό τρόπο ζωής.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας ημέρας επικεντρώνεται κατά τον Π.Ο.Υ., στην αύξηση της φορολογίας καπνού ως αποτελεσματικού μέσου περιορισμού του καπνίσματος.

Λιγότερο είναι το οικονομικό όφελος και κέρδος των 100€ τουλάχιστον το μήνα, σε μια εποχή που ο καθένας τα έχει ανάγκη. Το σημαντικότερο είναι ότι Κερδίζεις πίσω την υγεία σου, ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ την ΖΩΗ.

Γιατί σκοτώνει 20.000 Έλληνες κάθε χρόνο, πολύ περισσότερους απ’ όσους το αλκοόλ, οι αυτοκτονίες, οι δολοφονίες, οι πυρκαγιές, κ.α.

Διότι μέσα σε ένα μικρό τσιγάρο στοιβάζονται 4.000 χημικές ενώσεις, 43 εκ των οποίων καρκινογόνες.

Ας πούμε μερικά από τα Δηλητήρια με το όνομά τους και τι εισπνέουμε με κάθε ρουφηξιά:

- Πίσσα: πρόκειται για την ίδια ουσία που χρησιμοποιείτε για την ασφαλτόστρωση των δρόμων (ευθύνεται για τα κιτρινισμένα δόντια των καπνιστών, εναποτίθεται στους πνεύμονες και τους φράζει).

- Αμμωνία: καυστική ουσία που περιέχεται σε δραστικά υγρά καθαρισμού (π.χ. υγρά για πατώματα) και είναι επικίνδυνη αν την εισπνεύσει κάποιος.

- Μονοξείδιο του Άνθρακα: άοσμο δηλητηριώδες αέριο που εκπέμπεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

- Βενζόλιο: χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην χημική Βιομηχανία και την παραγωγή Βενζίνης.

- Ακετόνη: ισχυρό διαλυτικό που χρησιμοποιείται για να ξεβάφουμε τα νύχια.

- Γομολάκα: βασικό συστατικό που χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία σε βερνίκια και μπογιές.



- Κάδμιο: επιβλαβές μέταλλο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή μπαταριών.

- Αρσενικό: ισχυρό δηλητήριο που σκοτώνει κάθε ζωντανό οργανισμό και χρησιμοποιείται στην κατασκευή εντομοκτόνων, ποντικοφαρμάκων, κ.α.

- Μεθάνιο: χρησιμοποιείται ως καύσιμο στους πυραύλους.

- Βουτάνιο: εύφλεκτο υγρό που χρησιμοποιείται στους αναπτήρες.

- Φορμαλδεΰδη: χημική ουσία που χρησιμοποιείται στη συντήρηση των πτωμάτων και περιέχεται σε διάφορες κόλλες και τυπογραφικές ουσίες.

-……. και φυσικά Νικοτίνη: το εθιστικό ναρκωτικό που εμπεριέχει ο καπνός και προσπαθούν οι καπνιστές επί χρόνια να νικήσουν.

«Κάπνισμα, η απόλαυση που σκοτώνει….. ή Κόβω το τσιγάρο- Κάνοντας ένα τεράστιο βήμα ζωής».
Διαβάστηκε 909 φορές