Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
Εκτυπώστε τη σελίδα
21-03-2014 13:10

Άλλη μια κοινωνική δράση για την ΕΑΠ

Αξιολογείστε το άρθρο
(0 votes)
Κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα ΝΕΡΟΥ. Το Δ.Σ. της ΕΑΠ στα πλαίσια των δράσεων και των ενημερωτικών εκδηλώσεων στις ακαδημίες της, διοργανώνει ενημέρωση την Κυριακή 23/2/2014 και ώρα 11:20 π.μ. στο κλειστό γυμναστήριο με ομιλητή τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ κ. ΚΟΤΣΑΛΗ ΑΝΤΩΝΗ.

Ο στόχος και ο σκοπός της πρωτοβουλίας είναι, η ενημέρωση των αθλητών μας στην εξοικονόμηση Νερού στην καθημερινή τους ζωή και στη δημιουργία μελλοντικών υπεύθυνων καταναλωτών, που θα αντιμετωπίζουν με τη δέουσα σοβαρότητα και ευθύνη το ζήτημα της προστασίας των υδάτινων πηγών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος.

Θέλουμε να συμβάλλουμε μέσω των παιδιών, στην προσέγγιση των ενήλικων για τη διαχείριση και την ποιότητα του νερού. Η εξοικονόμησή του είναι ζήτημα ζωή για όλους μας και οφείλουμε να το συνειδητοποιήσουμε έγκαιρα.

Γιατί το νερό είναι αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος φυσικός πόρος και βασικό στοιχείο ζωής.

Αν για την πλειονότητα των κατοίκων του πλανήτη μας το νερό θεωρείται ένα αγαθό αυτονόητο και προσιτό κάθε στιγμή, για εκατομμύρια συνανθρώπους μας είναι ακόμα δυσεύρετο, απρόσιτο και μετατρέπεται σε κρίσιμό πρόβλημα ζωής ή θανάτου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, κάτοικοι πολλών κρατών αντιμετωπίζουν καθημερινά το πρόβλημα της λειψυδρίας και αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις βασικές τους ανάγκες σε νερό.

Υπό αυτά τα δεδομένα, αρκετοί εκφράζουν το φόβο πως το νερό θα μπορούσε να μετατραπεί σε κρίσιμο «στοιχείο ανταγωνισμού» και αιτία αντιπαράθεσης αν όχι και σύγκρουσης μεταξύ των κρατών.

Και «μόνο όταν στερέψει το πηγάδι σου καταλαβαίνεις την πραγματική αξία του νερού» (ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΣ 1706-1790).

Για το λόγο αυτό οφείλουμε να διασφαλίσουμε τα υδάτινα αποθέματα και την επάρκεια της χώρας μας, την ποσότητα και την ποιότητα πηγών πόσιμου νερού για τα παιδιά μας.

Γιατί το μέλλον δεν περιμένει. Θέλει σχεδιασμό και οργάνωση πολύ πριν μας προλάβουν τα γεγονότα. Βάζοντας μια σταγόνα στην εξοικονόμηση νερού.


1. Ποτέ μην ρίχνετε το νερό στην αποχέτευση, όταν μπορεί να υπάρξει άλλη χρήση όπως για το πότισμα ενός φυτού ή του κήπου σας.


2. Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας δεν έχει διαρροές. Δέστε τον υδρομετρητή σας πριν και μετά από μια δίωρη περίοδο, όταν δεν χρησιμοποιείται το νερό. Εάν ο μετρητής δεν είναι ακριβώς στην ίδια θέση, τότε υπάρχει κάποια κρυφή διαρροή.


3. Επισκευάστε τις βρύσες που στάζουν αντικαθιστώντας τις ροδέλες. Εάν η βρύση σας στάζει σε ρυθμό μιας σταγόνας ανά δευτερόλεπτο, μπορεί να σπαταλήσετε 2.700 γαλόνια ετησίως, τα οποία θα προστεθούν στο κόστος της ύδρευσης.


4. Κάντε ντους. Αποφύγετε το γέμισμα της μπανιέρας. Παρόλο αυτά καθώς κάνετε το ντους σας, σφραγίστε την αποχέτευση και κάντε ένα χαλαρωτικό και έξτρα καθαριστικό ποδόλουτρο.


5. Μην αφήνετε το νερό να τρέχει όταν ξυρίζεστε, ή βουρτσίζετε τα δόντια σας.


6. Χρησιμοποιείστε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν είναι πλήρως φορτωμένα και όχι για μικρές ποσότητες.


7. Όταν πλένετε τα πιάτα στο χέρι, γεμίστε μία λεκάνη με νερό και σαπούνι. Έτσι θα έχετε τη βρύση κλειστή καθώς θα σφουγγαρίζετε τα ποτήρια και τα πιάτα, αλλά παράλληλα θα κρατάτε υγρό το σφουγγάρι σας βουτώντας το στη λεκάνη. Ξεπλύνετε γρήγορα κάτω από σιγανή ροή της βρύσης.


8. Αποθηκεύστε νερό σε γυάλινα μπουκάλια στο ψυγείο αντί να αφήσετε τη βρύση να τρέχει κάθε φορά που θέλετε ένα δροσερό ποτήρι νερό.


9. Μονώστε τους σωλήνες του νερού στο σπίτι σας. Θα έχετε ζεστό νερό γρηγορότερα καθώς και θα αποφεύγετε την σπατάλη του νερού, ενώ θερμαίνεται.


10. Τοποθετήστε μία μεγάλη πέτρα ή ένα μπαλόνι γεμάτο νερό μέσα στο καζανάκι σας. Αυτό θα σηκώσει τη στάθμη του νερού με αποτέλεσμα το καζανάκι να γεμίζει με λιγότερο νερό.
Διαβάστηκε 923 φορές