Εκτυπώστε τη σελίδα
10-08-2017 20:55

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Εθνικάρα μετά από 27 χρόνια

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Μετά από 27 χρόνια, ο Εθνικός Πειραιά επέστρεψε στην ελιτ του ελληνικού βόλει, με εκκωφαντικό τρόπο, αφού έφτασε αήττητος στην Α1 ανδρών, χάνοντας μόλις 1 σετ κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου. Αυτή τη φορά επέστρεψε για να μείνει, καθώς η ομάδα χτίστηκε σε στέρεες βάσεις, ο κόσμος ακολουθεί το καμάρι του συλλόγου και ο προγραμματισμός είναι μακροπρόθεσμος. Και επειδή σε όλες τις ωραίες ιστορίες υπάρχει πάντα κάτι να χαλάει την κρυστάλλινη εικόνα, στην περίπτωση του Εθνικού αγκάθι παραμένει το γηπεδικό. Ένα πρόβλημα που ταλανίζει τον πειραϊκό αθλητισμό...

Ας ξεκινήσουμε την ιστορία μας από τον πρωτεργάτη της ανόδου, τον Νίκο Νικολινάκο που "ασχολήθηκα με το τμήμα βόλεϊ πριν από οκτώ χρόνια, όταν παίζαμε σε τοπική κατηγορία και δεν είχαμε καν τμήματα υποδομής. Καταφέραμε και έχουμε πλέον τμήματα παμπαίδων, παίδων εφήβων, παγκορασίδων, κορασίδων και ξεκινήσαμε την προσπάθεια από το σχολικό γυμναστήριο της οδού Τζαβέλα, το οποίο με δική μου πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, το ανακοινώσαμε και το εξωραΐσαμε. Έτσι δημιουργήσαμε μια πλατειά λαϊκή βάση 100 οικογενειών, που μετέχουν στα δρώμενα του Εθνικού"

Στην ανδρική ομάδα " είμαι πρόεδρος του τμήματος αμειβομένων πετοσφαιριστών τα τελευταία χρόνια και συνοδοιπόρος του εφόρου Σπύρου Καβαδά. Είμαι φυσικά Εθνικός από τα γεννοφάσκια μου και παρακολουθούσα τη μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα του Καλκαντέρα, του Βαμβακούση, του Αρβανίτη"

Δίπλα στην ομάδα βόλει "βρέθηκε και ο κόσμος, ιδιαίτερα την εφετινή ονειρική χρονιά, που εξασφαλίσαμε αήττητοι την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Και πρόπερσι διεκδικήσαμε την άνοδο, αλλά δεν τα καταφέραμε. Όσο περνούσαν οι αγωνιστικές συσπειρώναμε τον κόσμο του Εθνικού και φτάσαμε στην κορύφωση στα μπαράζ ανόδου στη Λαμία. Το Σαλπέας ήταν κατάμεστο, ενώ στη Λαμία ήρθαν περίπου 400 φίλαθλοι και στήριξαν την προσπάθεια ανόδου. Ανάμεσα τους φυσικά και ο Εθνικάρας, Γιάννης Μαντζουράνης"

Στόχος της εφετινής χρονιάς "να απολαύσουμε το ταξίδι στην Α Εθνική, που θα είναι πρωτόγνωρο για εμάς και να παραμείνουμε στην κατηγορία. Θέλουμε να κάνουμε αργά, αλλά σταθερά βήματα, να μάθουμε πως λειτουργεί το πρωτάθλημα, να προσαρμοσθούμε και μετά βλέπουμε"

               Δεν έχουμε γήπεδο

Το μεγάλο πρόβλημα του Εθνικού "είναι το γηπεδικό. Όχι μόνο του Εθνικού, αλλά του πειραϊκού αθλητισμού. Δεν υπάρχουν γυμναστήρια να προπονηθούν οι ομάδες, αλλά και γυμναστήρια για να παίξουνε σε μεγάλες κατηγορίες μπάσκετ και βόλεϊ. Ακόμη ψάχνουμε για να βρούμε γήπεδο που θα τηρεί τις προδιαγραφές της Α1 ανδρών βόλει. Το Σαλπέας είναι μικρό και ψάχνουμε νέα στέγη, με τη βοήθεια του Δήμου. Υπάρχει στο πρόγραμμα η ανακαίνιση του Παπαστράτειου, όπου έπαιζε ο Εθνικός πριν από πολλά χρόνια στην Α Εθνική βόλει, κολλάει όμως στη γραφειοκρατία. Οι μελέτες είναι έτοιμες και ελπίζουμε να ξεκινήσουν τα έργα, για να υπάρχει ακόμη ένα λειτουργικό γυμναστήριο στον Πειραιά στο άμεσο μέλλον"

Ο 50χρονος ηλεκτρολόγος μηχανολόγος κρατάει στις πλάτες του το οικονομικό βάρος του τμήματος βόλει, μαζί με τους χορηγούς Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Εταιρεία Καφκά, αλλά και του φυσιοθεραπευτή Γιώργου Γεωργούδη.

Για τη μοίρα του Εθνικού που πρωταγωνιστούσε στο ποδόσφαιρο και στο πόλο, ο Νίκος Νικολινάκος είναι σαφής "πρέπει να αποβάλουμε την κακή νοοτροπία και να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Μετά από πολλά χρόνια ο σύλλογος βρίσκεται σε καλό δρόμο, με το ποδόσφαιρο να έχει φιλοδοξίες στη Γ Εθνική και το μπάσκετ στην Α2, ενώ το πόλο είναι στις μεγάλες κατηγορίες".

Οι σχέσεις του Εθνικού με τον μεγάλο της πόλης, τον Ολυμπιακό "υπάρχει η δικαιολογημένη αντιπαλότητα, όπως σε κάθε πόλη που διαθέτει δυο συλλόγους. Είμαστε δυο μεγάλα σωματεία πανελλήνιας εμβέλειας, αν και οι διαφορές μας αμβλύνθηκαν τα τελευταία χρόνια".

                       Πολλά χρόνια στη μεγάλη κατηγορία

Στο τιμόνι του Εθνικού Πειραιά βρίσκεται ο πρώην διεθνής Σάκης Ψάρας, που φόρεσε τη φανέλα του Μίλωνα, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του Εθνικού Πειραιά, μεταξύ των άλλων συλλόγων "To 2016 ήμουν παίκτης του Εθνικού και στο τέλος της χρονιάς αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να κρεμάσω τα παπούτσια και έβαλα στόχο την άνοδο στην Α1 ανδρών και μάλιστα με αήττητη πορεία. Τα καταφέραμε. Σε αυτό βοήθησε πολύ η διοίκηση και ιδιαίτερα ο κύριος Νικολινάκος, αλλά και οι παίκτες Μαντέκας, Δεληπρίμης, Παπαδόπουλος, Σαμπάνης, Καρακίτσος, Βολουδάκης Υπήρχε διοικητική ηρεμία, συνεργασία και καλή οργάνωση. Και φυσΙκά μας βοήθησε πολύ και ο κόσμος του Εθνικού που ήταν δίπλα μας από την αρχή και παιχνίδι με παιχνίδι πολλαπλασιαζόταν. Και οι οργανωμένοι, επονομαζόμενοι "Πινέζες". Το μοναδικό πρόβλημα ήταν το γηπεδικό"

Στόχος της νέας χρονιάς "παρότι δεν έχουμε τα μεγαλύτερα μπάτζετ της , δεν θέλουμε μόνο να μείνουμε στην κατηγορία, αλλά να προσπαθήσουμε για κάτι παραπάνω, Φυσικά μακροπρόθεσμος στόχος είναι η κρατηθούμε πολλά χρόνια στην Α1 ανδρών".

Στον Εθνικό προστέθηκαν ο Τούρκος πασαδόρος Σερκάν "που είναι αριστερόχειρας και ψηλός, με 2.02. Έχει παραστάσεις από υψηλού επιπέδου βόλει, αφού ήταν συμπαίκτης στη Φενέρ Μπαχτσέ, των Μάρσαλ, Μίλκοβιτς. Βρισκόμαστε κοντά στον Καναδό διαγώνιο Κάσει Νάιτ, πήραμε τον Σπηριούνη, προωθήσαμε τον 18 χρονο Χατζηνικολάου και έχουμε τον ελληνοποιημένο Βενεζουελάνο Ράμος, ενώ υπάρχουν και οι Αδαμόπουλος, Τουρνάκης, Μπάσης"

Ο Εθνικός διεκδικεί και μια θέση στα ρεκόρ Γκίνες, καθώς στον πάγκο θα κάθονται δυο αδέλφια, ο Σάκης και ο Αργύρης Ψάρας. "Επικοινωνούμε μια χαρά, ενώ στο τιμ υπάρχουν ο γυμναστής Θωμάς Ζάτας και η στατιστικολόγος Γεωργία Αρβανίτη.



             Στις εξέδρες και οι παλαίμαχοι

Στις εξέδρες του "Σαλπέας" βρισκόταν και παλαίμαχοι αθλητές, όπως οι Απόστολος Ιωάννου, Μάκης Ταχμιτζόγλου, Βασίλης Λαζαρίδης, Νίκος Ηλιόπουλος, Τάκης Καβαλιεράκης   . Ο τελευταίος, που είναι πλέον και αμισθί τεχνικός σύμβουλος εθνικών ομάδων, μας είπε: "Ο Εθνικός τότε στηριζόταν σε δικά του παιδιά, όπως ο Σκουτελάκος, ο Παπαρούνας και ο Πετρούνιας, θείος του ολυμπιονίκη της γυμναστικής. Μετά ήρθαν οι Λοράνδος, Μανουσαρίδης, λεφτά δεν υπήρχαν και ήμασταν ασανσέρ στην κατηγορία. Τώρα γίνεται καλή προσπάθεια, επανήλθαμε στη μεγάλη κατηγορία και συμμετέχω εξωδιοικητικά στην προσπάθεια. Μακάρι να μπορούσε να στεγασθεί η ομάδα στο Παπαστράτειο, όπου ήμουν διευθυντής και σφραγίσθηκε εδώ και πολλά χρόνια ως ακατάλληλο. Μπορεί να γίνει ανακαίνιση. Δεν μπορεί να κατεδαφισθεί και να χτισθεί εξ αρχής, γιατί για κάθε 12 θέσεις θεατών απαιτείται 1 θέση πάρκινγκ και στην περιοχή αυτό είναι απαγορευτικό"

Τη φανέλα του Εθνικού φόρεσε και ο νυν πρόεδρος της ΕΟΠΕ Γιώργος Καραμπέτσος που λέει "δεν ήμουν βασικός, αλλά έπαιξα στην Α Εθνική. Είναι ευτύχημα για τον Πειραιά που προβιβάσθηκε ο Εθνικός, αφού πλέον έχει τρεις εκπροσώπους μαζί με τον Ολυμπιακό και τον Πορφύρα"

 

Ως παίκτης τελείωσε την καριέρα του στον Εθνικό Πειραιώς ο Ηρακλής Δωριάδης. Ανέλαβε τον Εθνικό Πειραιώς το 1990 όταν ήταν στην Γ / Εθνική και σε τρία χρόνια σαν παίκτης και προπονητής την ανέβασε  στην Α Εθνική . Παίκτες , Πρωτοψάλτης - Κούρτογλου – Λαζαρίδης – Ιωάννου – Περόπουλος - Τριανταφυλλόπουλος – Μπαμπούνης – Βουλγαράκης - Πετρούνιας - Ηλιόπουλος

Προπονητής – παίκτης , ΔΩΡΙΑΔΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

Εφορος - ΛΙΤΣΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
















4 σχόλια

  • Comment Link Natagge Σάββατο, 12 Αυγούστου 2017 08:34 posted by Natagge

    Αναφέρομαι αποκλειστικά στο Βόλλευ όπου ο Εθνικός Πειραιώς έχει να αγωνιστεί 27 χρόνια στην Α1. Στο water polo πχ τον θεωρώ κει είναι ο αυτοκράτορας του αθλήματος. Αλλά όχι στο βόλλευ.

  • Comment Link ιστορικος Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017 17:38 posted by ιστορικος

    Οπως λεμε Εθνικος Σιδηροκαστρου ή Εθνικος Φιλιππιαδας ή Ηρακλης Χαλκιδας ή Αρης Αγιου Κωνσταντινου για να μην συνεχισω . Καποια ιστορικα σωματεια αποτελουν εμπνευση για τους αλλους. Σεβασμο λοιπον.

  • Comment Link ΕΘΝΙΚΟΣ Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2017 15:49 posted by ΕΘΝΙΚΟΣ

    Φίλε μου μιλάς για τον Εθνικό Πειραιά που είναι 3ος σύλλογος πανελληνίως σε τίτλους(πρωταθλήματα+κύπελλα) σε όλα τα ομαδικά αθλήματα μετά από ΟΣΦΠ και ΠΑΟ.Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης έχει κανένα τίτλο σε κάποιο ομαδικό άθλημα;

  • Comment Link Natagge Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017 18:52 posted by Natagge

    Μου έχει κάνει εντύπωση. Εδώ και 1-2 χρόνια έχω παρατηρήσει επανειλημμένα ότι όταν αναφέρεστε ως ιστοσελίδα στον Εθνικό Πειραιώς αναφέρεστε ως "Εθνικός". Και όταν αναφέρεστε στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης αναφέρεστε ως "Εθνικός Αλεξανδρούπολης". Χωρίς ίχνος προσβολής προς το ιστορικό σωματείο του Εθνικού Πειραιώς αλλά στο βόλλευ τα μεγέθη των 2 σωματείων είναι δυσανάλογα για να γίνεται με τέτοιο τρόπο αναφορά.