1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
14-11-2020 22:15

Μάϊντεχ Μπορχάνι: «Είχα τρέλα με το ποδόσφαιρο αλλά το βόλεϊ μου άλλαξε τη ζωή»

Σε μία θεοκρατική χώρα που οι γυναίκες απαγορεύεται να παρακολουθούν αγώνες βόλεϊ ανδρών και υποβάλλονται σε μία σειρά περιορισμών η Μάϊντεχ Μπορχάνι έχει πετύχει άθλους.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια το γυναικείο βόλεϊ ήταν κυριολεκτικά ανύπαρκτο στο Ιράν αλλά με την έκρηξη που σημειώθηκε με τις επιτυχίες της Εθνικής ανδρών της χώρας αλλά και τη δημοφιλία που απέκτησαν οι διεθνείς αθλητές δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για άνοιγμα και στο γυναικείο βόλεϊ.

Η Μάιντεχ Μπορχάνι σήμερα είναι 32 ετών. Έζησε το άνοιγμα του αθλήματος στις γυναίκες και σήμερα είναι αρχηγός της Εθνικής Ιράν διατηρώντας μάλιστα τη δική της ακαδημία βόλεϊ.Όταν ήταν μικρή αγαπούσε το ποδόσφαιρο. Θυμάται πως λάτρεψε τον τερματοφύλακα της Εθνικής Ιράν στο Μουντιάλ ποδοσφαίρου του 1998.

Από το Ισφαχάν στην Τεχεράνη

Στην πατρίδα της στο Ισφαχάν το να πει μία γυναίκα πως θα παίξει ποδόσφαιρο κυριολεκτικά παίζει τη ζωή της κορώνα γράμματα και έτσι ακολούθησε ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2004 για το γυναικείο βόλεϊ.

«Τότε ήμουν 16 ετών και το είδα ως μία μεγάλη ευκαιρία για να αθληθώ και να γνωρίσω ένα άγνωστο σε μένα άθλημα. Με κέρδισε το βόλεϊ από την πρώτη στιγμή. Σου μαθαίνει να συνεργάζεσαι, να έχεις ομαδικό πνεύμα και να είσαι μαχητής στο γήπεδο. Είμαι πολύ υπεύθυνη, εργατική και ειλικρινής και μαζί με μία γενιά ικανών αθλητριών κάναμε ένα νέο ξεκίνημα».

«Κέρδισα πολλά από το βόλεϊ»

Οπως είπε η Μάιντεχ Μπορχάνι: «Νομίζω ότι έχω σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Κέρδισα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, εμπειρία και ευθύνη ως αρχηγός. Το βόλεϊ μου έδωσε εμπιστοσύνη. Έχω ζήσει τόσο τη νίκη όσο και την ήττα. Έχω μεγαλώσει τις ψυχικές και σωματικές μου ικανότητες, κάτι που με έκανε πιο ισχυρό παίκτη.

Τώρα είμαι ένα καλό πρότυπο για την οικογένεια και τους φίλους μου».Η Μπορχάνι έκανε το ντεμπούτο της με την εθνική ομάδα όταν ήταν μόλις 18 ετών. «Το πρώτο διεθνές τουρνουά ήταν το Πρωτάθλημα Asian Club 2009 στο Βιετνάμ.

Ήταν καταπληκτικό γιατί ήμουν μόνο 18 εκείνη την εποχή. Το πιο αξέχαστο ήταν το 2014 AVC Cup στην Κίνα, όπου νικήσαμε το Βιετνάμ για πρώτη φορά και βελτιώσαμε την ηπειρωτική μας κατάταξη. Το Πρωτάθλημα Asian Club 2018 στο Καζακστάν ήταν επίσης αξέχαστο γιατί τερματίσαμε στην πέμπτη θέση και ήμουν μεταξύ των κορυφαίων τεσσάρων σκόρερ».

Μεταπτυχιακό και σχολή βόλεϊ

Η 32χρονη σήμερα αρχηγός του Ιράν έχει μεταπτυχιακό στη διαχείριση αθλημάτων. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως προπονητής γυμναστικής σε ένα VIP γυμναστήριο στη χώρα της. Έχει επίσης τη δική της ακαδημία βόλεϊ στην Τεχεράνη μαζί με τον Zeinab Giveh.

Ο τερματοφύλακας που θαύμαζε

«Ενδιαφερόμουν για τον αθλητισμό από μικρό παιδάκι. Εβλεπα την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Ιράν στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998. Ήμουν 10 ετών εκείνη την εποχή. Όλοι οι Ιρανοί παρακολούθησαν αυτό το τουρνουά και έγινα μεγάλος θαυμαστής του Ahmadreza Abedzade, ο οποίος ήταν διάσημος τερματοφύλακας και αρχηγός.

Ήμουν τρελή με το ποδόσφαιρο, αλλά δεν είχαμε ποδόσφαιρο στο σχολείο μου στο Ισφαχάν.Έτσι, επέλεξα το βόλεϊ που ήταν το άθλημα της οικογένειάς μου. Μπήκα στο βόλεϊ όταν ήμουν 16 και η ζωή μου άλλαξε προς το καλύτερο», είπε στο fivb.org η αρχηγός της Εθνικής Ιράν.     

Πηγή: Sports3.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ