1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
08-01-2018 18:45

Ο Κάζμαρτσικ για το... ταξίδι του με τον Φοίνικα

Ο Πολωνός προπονητής του Φοίνικα Σύρου, Όσκαρ Κάζμαρτσικ έδωσε συνέντευξη σε ιστοσελίδα της πατρίδας του, δείχνοντας ότι απολαμβάνει την παρουσία του στη Σύρο και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει θέλει να φτάσει στην τετράδα του ελληνικού πρωταθλήματος.
Αρχικά μίλησε για τις πρώτες μέρες του στο νησί: «Για μένα είναι μια τρελή περίοδος, η οποία μετριάστηκε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Παίζαμε παιχνίδια κάθε τρεις ημέρες. Ο πρώτος αγώνας ήταν μια μέρα μετά από την άφιξή μου στην Ελλάδα και στο νησί της Σύρου έφτασα μετά από μια εβδομάδα.  Το έργο του πρώτου προπονητή απορροφά όλο το 24ωρο μου, αλλά δεν είναι κάτι καινούριο για μένα. Στην Πολωνία υπάρχει πολύ μεγαλύτερο προσωπικό. Εδώ, παρόλο που έχω πολύ ικανούς συνεργάτες, είμαστε 3 άτομα. Κάνω πολλά πράματα που θεωρητικά δεν κάνει ο πρώτος προπονητής, αλλά αυτό δεν με ενοχλεί».

Στη συνέχεια μίλησε για τον πρώτο του αγώνα που ο Φοίνικας νίκησε με 3-0 τον Εθνικό Πειραιώς: «Δεν μπόρεσα να σταθώ στη θέση του προπονητή, γιατί δεν είχα κάνει τα χαρτιά μου. Έτσι κάθισα στον πάγκο ως στατιστικολόγος. Πριν από τον αγώνα ήξερα κάποια πράγματα για την ομάδα, μεταξύ άλλων τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του. Δεν ήμουν ένας απελπισμένος άνθρωπος που ψάχνει για δουλειά. Δεν ήθελα μια δουλειά, αν η ομάδα δεν ήταν ικανή. Όμως στον πρώτο αγώνα, το μόνο που κατάφεραν να κάνω ήταν να παρουσιάσω το όραμά μου και να μιλήσω με την ομάδα».

Για το πώς κατέληξε στο ελληνικό πρωτάθλημα: «Όλοι γνωρίσουμε ότι έπρεπε να αφήσω τη Ζάκσα. Έψαχνα για μια άλλη πρόκληση και συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να εργαστώ σε πολωνική ομάδα για αυτή τη σεζόν. Ξαφνικά έμαθα ότι ένας σύλλογος από την Ελλάδα ψάχνει για έναν προπονητή. Έτσι έστειλα το βιογραφικό μου στον Φοίνικα και τίποτα περισσότερο. Κάποια στιγμή μου τηλεφώνησαν και ήθελαν να ολοκληρώσουν γρήγορα τη συμφωνία».  

Για τις δυσκολίες των μεταφορικών στις εκτός έδρας συναντήσεις: «Κάθε αγώνας εκτός έδρας ξεκινά από το λιμάνι. Κάνουμε τέσσερις ώρες για να πάμε στον Πειραιά, από όπου ξεκινάμε για μια άλλη διαδρομή. Όταν παίξαμε στη Χαλκίδα, έπρεπε να ζητήσουμε από την Λίγκα να ορίσει νωρίτερα τον αγώνα. Έπρεπε να προλάβουμε το τελευταίο καράβι γιατί την επομένη υπήρξε απεργία. Ο αγώνας με τον Παναθηναϊκό στην έδρα μας, έγινε στα 24 Δεκεμβρίου αντί για 23 γιατί η αντίπαλοί μας δεν έφτασαν εγκαίρως, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που άφησαν δεμένα τα πλοία για μιάμιση μέρα. Από τη μία το ταξίδι με πλοίο αποτελεί εμπόδιο, από την άλλη γα μένα ξεκινάει ευχάριστα».

Μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού που διαθέτει ο σύλλογος είναι για ταξίδια, αλλά είμαστε τυχεροί, επειδή ο χορηγός μας είναι ακτοπλοϊκή εταιρεία. Παίρνουμε  πολλά φθηνά εισιτήρια και έχουμε πρόσβαση στην VIP περιοχή, όπου υπάρχει περισσότερη ηρεμία και άνεση από ό, τι στο κανονικό μέρος. Αν θέλουμε, μπορούμε να έχουμε μια καμπίνα, ή να κάνουμε ένα ντους, αλλά λόγω του τετράωρου ταξιδιού δεν το χρειαζόμαστε».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο επίπεδο των ελληνικού πρωταθλήματος: «Προφανώς το επίπεδο των αγώνων στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο από αυτό της Πολωνίας, αλλά δεν είναι κακό. Είναι σημαντικό ότι και οι 12 ομάδες παλεύουν. Εάν μόνο για μια στιγμή δεν αποδώσεις όπως πρέπει, χάνεις το σετ. Ανεξάρτητα από τον αντίπαλο, αν δεν δίνεις το 100%, είναι πολύ εύκολο να χάσεις. Μεταξύ άλλων, για αυτό άλλαξε προπονητή ο Φοίνικας. Η ομάδα έχασε πόντους από θεωρητικά αδύναμους αντιπάλους.

Πιστεύω ότι ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας, Ολυμπιακός θα είχε καλή παρουσία στο πολωνικό πρωτάθλημα. Με την ΖΑΚΣΑ ή με την Σκρα δεν θα μπορούσαν να νικήσουν, αλλά με ομάδα όπως η Γιαστρέμπσκι θα ήταν σε θέση να δημιουργήσουν ανταγωνισμό».

Για τη… γενναιότητα των Ελλήνων: «Είναι πολεμιστές. Ακόμα και όταν είναι πεσμένοι στα γόνατα, σηκώνονται και παλεύουν. Για να είμαι ειλικρινής, όταν ερχόμουν στην Ελλάδα σκεφτόμουν ότι θα υπάρχει πρόβλημα λόγω της απειρίας των παικτών στην προπόνηση. Τώρα γελάω γιατί είμαι ο μοναδικός προπονητής στον κόσμο που οι παίκτες του κάνουν προπόνηση χωρίς να το ξέρει. Όταν η προπόνηση ξεκινά στις 18.00, πηγαίνω στο γήπεδο στις 17.20 και οι πρώτοι παίκτες κάνουν ήδη ζέσταμα και επιπλέον ασκήσεις. Μερικές φορές όμως το παρακάνουν».

Για τη ζωή στην Ελλάδα: «Υπάρχει διαφορετικός ρυθμός στην Ελλάδα. Οι κάτοικοι δεν βιάζονται. Πηγαίνουν για καφέ όχι για 15 λεπτά, αλλά για πάνω από μία ώρα. Δεν βλέπω τίποτα λάθος σε αυτό. Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι ότι Έλληνες είναι πολύ ανοιχτοί.

Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ απλές φράσεις ,όπως «πώς είσαι;» και «όλα είναι καλά». Κάθε μέρα προσπαθώ να μάθω κάποια λόγια, θα ήθελα να μάθω ελληνικά όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αλλά λόγω των πολλών αγώνων πρέπει να θέσω προτεραιότητες. Στη Σύρο περίπου το 90% των ανθρώπων μιλούν αγγλικά. Ήταν έκπληξη για μένα, αλλά από την άλλη, είναι ένα τουριστικό νησί. Οι ντόπιοι πρέπει να επικοινωνούν με τους τουρίστες για να κερδίσουν τα προς το ζην. Συνεπώς μιλώ αγγλικά και δεν έχω προβλήματα επικοινωνίας».

Για τους φιλάθλους: «Το γήπεδο δεν είναι πολύ μεγάλο, γιατί φιλοξενεί περίπου 900 άτομα. Η ομάδα δεν ξεκίνησε καλά και τώρα πρέπει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των οπαδών. Ο Ντρίζγκα μου είπε ότι στα περισσότερα παιχνίδια του Ολυμπιακού το γήπεδο δεν γεμίζει. Η διασκέδαση αρχίζει όταν πρόκειται για ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ή τον ΠΑΟΚ. Το γήπεδο είναι καυτό τότε».

Για τον Γιορντάνοφ: «Ο Μπόγιαν είναι ένας πολύ σεβαστός παίκτης στην Ελλάδα. Έπαιξε για πολλές σεζόν εδώ κερδίζοντας πολλά μετάλλια. Είναι σίγουρα ο καλύτερος παίκτης του Φοίνικα. Δεν κερδίζει μόνο τους περισσότερους πόντους, αλλά είναι και ο πιο έμπειρος. Συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006 που η Βουλγαρία κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο. Ο δεύτερος από τους κορυφαίους είναι ο Τσέχος ακραίος Κάρελ Λινζ. Πέρασε 4 χρόνια στο γαλλικό πρωτάθλημα και την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε στη ρουμανική Ζαλάου».

Τέλος για τους στόχους του Φοίνικα είπε: «Ο στόχος που θέτει ο σύλλογος είναι τα φτάσουμε στην 4άδα. Είναι εφικτό. Στον ημιτελικό θα πετύχουμε τον Ολυμπιακό ή τον ΠΑΟΚ και θα είναι δύσκολο το έργο μας. Στους αγώνες που παίξαμε μαζί τους χάσαμε 3-0 αλλά δείξαμε ότι μπορούμε να πάρουμε κάτι. Σε κανένα από τα σετ δεν παραδοθήκαμε».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ