1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
12-07-2019 17:31

Να γιατί η διοίκηση της ΑΕΚ επιθυμεί την διάλυση του ανδρικού βόλεϊ

Εδώ και τρεις μήνες το ελληνικό βόλεϊ παρακολουθεί με αμηχανία την αλλαγή στάσης της διοίκησης της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ έναντι του ανδρικού βόλεϊ αλλά και την επίθεση προς τους θεσμούς και ειδικά προς την ΕΣΑΠ που εκπροσωπεί το ελληνικό επαγγελματικό βόλεϊ.

Άλλες εποχές τέτοιου είδους συμπεριφορές ίσως να έβρισκαν συμμάχους αλλά σε μία εποχή που τα περισσότερα σωματεία έχουν αρχίσει να βλέπουν φως στο τούνελ έχοντας διανύσει μία σημαντική απόσταση αποπληρωμής των χρεών τους, δεν έχουν και την διάθεση να συμμεριστούν τις ακραίες συμπεριφορές τύπου ΑΕΚ.

Η διοίκηση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ εδώ και καιρό επιτίθεται στην ΕΣΑΠ, στους αθλητές (ΠΑΣΑΠ), στους προπονητές (ΣΕΠΠΕ) αλλά και σε όλο το νομικό πλαίσιο του ανδρικού βόλεϊ.

Στην χθεσινή Γενική Συνέλευση της ΕΣΑΠ ήταν φανερό πως αναθεωρήθηκε η αρχική τοποθέτηση του Αλέξη Αλεξίου περί «αποχώρησης και διάλυσης του ΤΑΑ» και φτάσαμε στο σημείο «να γίνεται προσπάθεια για να αγωνιστεί η ομάδα».

Αυτή τη φορά το ρόλο του κριτή των πάντων για το ανδρικό βόλεϊ ανέλαβε να διαδραματίσει ο Νίκος Δευτεραίος. Είναι ένας έμπειρος παράγοντας και αναγνωρισμένος επιστήμονας αλλά το ανδρικό βόλεϊ δεν είναι το δυνατό του σημείο.

Και αυτό φάνηκε από την πολύωρη και ατέρμονη τοποθέτηση του για το άθλημα αναδεικύοντας όλα τα κακά, τα στραβά και τα ανάποδα βγάζοντας «λάδι» τους χειρισμούς των διοικήσεων της ΑΕΚ τα τελευταία 20 χρόνια.

Με άλλα λόγια φταίει το ανδρικό βόλεϊ επειδή η ΑΕΚ χρωστάει, επειδή η ΑΕΚ δεν έχει γήπεδο, επειδή η ΑΕΚ δεν έχει πρόγραμμα, επειδή η ΑΕΚ δεν έχει οργάνωση και κυρίως επειδή η ΑΕΚ ποτέ δεν είχε παράγοντες και έναν χορηγό για να υποστηρίξουν το τμήμα.

Μάλιστα ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε πως γενικά «δεν υπάρχει το ανδρικό βόλεϊ» επικαλούμενος την έλλειψη αθλητών και αγοριών στο άθλημα. Ακόμα και αν υπήρχε αθλητικός εισαγγελέας για να κρίνει όλα τα αθλήματα, ο Νίκος Δευτεραίος θα είχε στείλει το ανδρικό βόλεϊ στα ισόβια δεσμά. Δεν έκανε την παραμικρή πρόταση για το τι πρέπει να κάνει η ΕΣΑΠ την «επόμενη μέρα» των κοσμογονικών αλλαγών που έχουν γίνει στην ελληνική κοινωνία με την έλευση και της νέας κυβέρνησης βυθίζοντας όλη τη Γενική Συνέλευση στο απόλυτο μηδέν. Και φυσικά για το γυναικείο βόλεϊ τσιμουδιά. Λες και εκεί γίνονται όλα τέλεια και οι επιτυχίες μας τρέχουν από τα μπατζάκια, αλλά επειδή η ακαδημία είναι γεμάτη με παιδιά και τα έσοδα έρχονται κανείς δεν τολμάει να μιλήσει για υψηλό αγωνιστικό αθλητισμό.

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Ολα έχουν την εξήγηση τους...

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Κανείς δεν εμποδίζει την διοίκηση της ΑΕΚ να διαλύσει το ανδρικό βόλεϊ. Πρώτα όμως οι παράγοντες που ηγούνται της Ερασιτεχνικής θα πρέπει να αναλάβουν και οι ίδιοι την ευθύνη μιας τέτοιας απόφασης και κυρίως να αναλάβουν τα λάθη τους όπως και των προκατόχων τους. 

Αλλωστε το να ηγείσαι σε ένα σωματείο όπως η ΑΕΚ και να απολαμβάνεις την «ασυλία» και τη «δημοσιότητα» μιας τιμητικής θέσης στο Δ.Σ. της Ερασιτεχνικής προϋποθέτει ικανότητες δημιουργίας και όχι απλής διαχείρισης.

Φυσικά ο κύρος Δευτεραίος δεν έχει καμία ευθύνη από όσα έχουν γίνει στο ΤΑΑ ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια αλλά επειδή ηγούνται με τον Αλέξη Αλεξίου θα πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αντιληφθούν πως η διάλυση δεν είναι λύση για την ΑΕΚ ακόμα και αν επιθυμούν την αναστολή της λειτουργίας του ανδρικού βόλεϊ λόγω υπερβολικού κόστους.

Δεν είναι έγκλημα να αναστείλουν την λειτουργία του ανδρικού βόλεϊ. Θα είναι μία γενναία απόφαση. Η ΑΕΚ έχει υποβιβαστεί επτά φορές και άλλες τόσες έχει ανέβει στην Volley League. Ούτε αυτό είναι έγκλημα. Για το μέγεθος της ΑΕΚ όμως είναι ένα στοιχείο που μαρτυρά πως τα λάθη είναι συνεχόμενα και επαναλαμβανόμενα και φυσικά είναι και ένας από τους λόγους που κανείς πιστωτής δεν πιστεύει καμία διοίκηση της ΑΕΚ.

Ο Μάνος Μακρής από τότε που απώλεσε την περιουσία του και την επιχείρηση του κυρίως για χάρη της ΑΕΚ, γυρίζει σαν το φάντασμα. Από το 2000 και μετά είναι το τέλειο θύμα και ο ιδανικός θύτης. Ολοι οι πρόεδροι τον βάζουν πάντα μπροστά δημιουργώντας «καλές» ομάδες αλλά μέχρι τα Χριστούγεννα του τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια και τα πάντα καταρρέουν. Κατά γενική ομολογία, εάν δεν υπήρχε Μακρής δεν θα συζητούσαμε σήμερα για ανδρικό βόλεϊ της ΑΕΚ από το 2000 και μετά και υπό μία έννοια ο Αλεξίου και ο Δευτεραίος έχουν έναν λόγο να ξεσπούν πάνω του. Μέχρι εκεί όμως. Ολα έχουν και ένα όριο.

Ο Μακρής είναι ο μόνος άνθρωπος που ενδιαφέρεται και κλαίει για το ανδρικό τμήμα της ΑΕΚ και εν τέλει ο μόνος που στεναχωριέται για το ενδεχόμενο της διάλυσης του. Δυστυχώς όμως είναι και μόνος και αδύναμος οικονομικά για να σώσει το τμήμα. Το χειρότερο για αυτόν είναι και ο άνθρωπος που έκλεισε τις συμφωνίες και έχει εκτεθεί περισσότερο από τον καθέναν έναντι των ανθρώπων του βόλεϊ οι οποίοι όμως στο τέλος της ημέρας δε μπορούν και να του κρατήσουν καμία κακία γιατί όλοι γνωρίζουν...

Ολοι οι πιστωτές, όλοι οι άνθρωποι του βόλεϊ που κρατούν δικόγραφα εναντίον της ΑΕΚ έχουν πράγματι γίνει σκληροί με την διοίκηση του Αλέξη Αλεξίου όχι για προσωπική κόντρα αλλά επειδή η διοίκηση της Ερασιτεχνικής δεν δείχνει συνέπεια, σοβαρότητα και πειθαρχία στην αποπληρωμή των χρεών. Προκαλεί πανικό στους πιστωτές πως θα χάσουν τα χρήματα τους.

Ολη αυτή η επιχείρηση που στήθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες με την επιθετική συμπεριφορά και την «διάλυση του ΤΑΑ» που έγινε σημαία στη φιλοσοφία της Ερασιτεχνικής έφερε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, Ολοι οι πιστωτές που κρατούν δικαστικές αποφάσεις αρνούνται να μπουν σε διακανονισμούς με μία διοίκηση που είναι επιθετική και επιθυμεί την διάλυση όχι μόνο του ΤΑΑ αλλά και του ανδρικού βόλεϊ.

To άλλοθι του Αλεξίου και το περιθώριο

Ο Αλέξης Αλεξίου παρασύρθηκε από τους συμβούλους του σε αυτή την επιθετική και «μηδενιστική» συμπεριφορά που εν τέλει έβαλε την ΑΕΚ στο περιθώριο σε όλους τους τομείς.

Ζητείται άμεση αλλαγή πλεύσης και κυρίως ένας σοβαρός άνθρωπος με όραμα για το βόλεϊ που θα εμπνεύσει και θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών και των θεσμών του αθλήματος.

Ο Αλέξης Αλεξίου έχει μεγάλες ευθύνες για το αδιέξοδο αλλά έχει και ένα μεγάλο άλλοθι έναντι του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού ακόμα και του ΠΑΟΚ.

Δεν είχε ποτέ δίπλα του τον παράγοντα που θα καθάριζε τη μπουγάδα οριστικά και αμετάκλειστα στα χρέη και κυρίως δεν είχε σταθερά έσοδα από την κάρτα φιλάθλου σε μέγεθος ανάλογο με την τεράστια δυναμική του συλλόγου. Με άλλα λόγια δεν είχε ποτέ στο ταμείο του χρήματα για να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές του.

Γιατί η ΑΕΚ έμεινε μόνη...

Ο Ολυμπιακός πριν από 8 χρόνια είχε πνιγεί από τα χρέη. Λέγεται πως έφταναν τα 3 εκ. Ευρώ μόνο στο βόλεϊ και κοντά στα 6 εκ. σε όλο τον Ερασιτέχνη. Οταν βγήκε μπροστά ο Μιχάλης Κουντούρης έκανε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Είχε βέβαια ρευστότητα από την κάρτα μέλους του Ολυμπιακού. Εδωσε τα μετρητά που υποσχέθηκε, τήρησε τους διακανονισμούς μέχρι κεραίας και όπου κολλούσε είχε τη βοήθεια του Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος στα δύσκολα και εξόφλησε τα μεγάλα συμβόλαια και βοηθούσε με τις νέες μεγάλες μεταγραφές.

Τα ίδια και ο Παναθηναϊκός. Ακόμα και η υπηρεσιακή διοίκηση της διετίας 2016-18 πάλεψε με νύχια και δόντια για να μην γίνει «μπλακ άουτ» και ο υποβιβασμός στην Α2 έχοντας τις βοήθειες της οικογένειας Γιαννακόπουλου που πλήρωνε τα τελεσίδικα χρέη και έκανε και μεταγραφές. Αλλά ακόμα και από τον Ιούνιο του 2018 που ανέλαβε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν αναλώθηκε σε ακατάσχετη παροχολογία. Εγινε καλό κουμάντο. Προγραμμάτισε ένα μεγάλο μπάτζετ για τους διακανονισμούς των χρεών και ένα μικρότερο για την ομάδα.

Το ανδρικό βόλεϊ του Παναθηναϊκού είχε κοντά 1,5 εκ. Ευρώ χρέος και άλλα τόσα τα άλλα τμήματα. Πολλοί γκρίνιαξαν που ο Παναθηναϊκός δεν πήρε έναν ακόμα ξένο την περσινή σεζόν για να χτυπήσει το πρωτάθλημα αλλά κρατήθηκε γιατί ξεχρεώνει με συνέπεια τις αμαρτίες των προηγούμενων διοικήσεων. Τα ίδια και εφέτος. Μέχρι να εξοφληθούν πλήρως όλα τα ανοίγματα, ο Παναθηναϊκός δεν θα κάνει την υπέρβαση. Οπως λένε οι άνθρωποι που ηγούνται του Ερασιτέχνη, είναι ζήτημα λίγων ετών ακόμα για να μπει το τριφύλλι σε τροχιά πρωταθλητισμού.

Και πάμε και στον ΠΑΟΚ. Ο Θανάσης Κατσάρης παρότι είχε τους ανθρώπους να πάρουν παίκτες που θα χτυπούσαν τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και παλαιότερα τον Ηρακλή δεν έκανε ποτέ την παραπάνω κίνηση που δεν θα είχε να πληρώσει και για αυτό ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ είναι υγιής. Αυτές είναι μεγάλες θυσίες. Περίμενε μέχρι τη στιγμή που βρέθηκε ο Αντώνης Τσαλόπουλος και έβαλε την ομάδα σε τροχιά πρωταθλητισμού.

Αυτοί είναι οι λόγοι που η ΑΕΚ δεν βρίσκει συμμάχους και ειδικά με αυτούς τους τσαμπουκάδες που κάνει πάει πολύ πίσω. Εχει απομονωθεί σε όλα τα επίπεδα.

Παράγοντες δεν έχει το βόλεϊ

Και αν όλα αυτά τα είχε κάνει σε ένα άλλο άθλημα θα είχε και το ανάλογο κόστος. Στο βόλεϊ όμως που η χαρτογράφηση είναι εύκολη και δεν υπάρχουν παράγκες και αλητείες και που οι λιγοστοί παράγοντες είναι γνήσιοι έως γραφικοί από την αγάπη τους για το άθλημα, όλοι θα πρέπει να δείχνουν αλληλοσεβασμό, αλληλεγγύη και κατανόηση.

Όσο για τα προβλήματα στο βόλεϊ, το μικρό αριθμό αθλητών στο ανδρικό βόλεϊ, την έλλειψη επιθετικής πολιτικής στις μικρές ηλικίες, τη μικρή εμπορικότητα και την έλλειψη εσόδων η ευθύνη είναι συλλογική.

Όπως έχουμε γράψει κατ΄επανάληψη το ανδρικό βόλεϊ έχει και καλούς αθλητές, και καλούς προπονητές και καλούς διαιτητές.

Παράγοντες δεν έχει που να το αγαπούν και να το υπηρετούν όχι κατ΄ανάγκη και από υποχρέωση με τη δύναμη της τσέπης και τους εγωισμού τους αλλά με τη δύναμη της καρδιάς και της μεγάλης προσδοκίας για να κάνουν το άθλημα και τους συλλόγους μεγαλύτερους και όχι μικρότερους.

V.N.

 

Γ.Σ.ΕΣΑΠ: Στροφή της ΑΕΚ, δυσκολίες για Εθνικό, στον «πάγο» η wild card

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ