Εκτυπώστε τη σελίδα
09-03-2019 13:22

Αλεξάντρα Ψωμά: «Σκέφτομαι την επιστροφή μου στην Ελλάδα»

Ήταν από τις πρώτες Ελληνίδες αθλήτριες που έκαναν το μεγάλο βήμα να περάσουν τον Ατλαντικό, σπουδάζοντας και παίζοντας παράλληλα βόλεϊ.


Η Αλεξάνδρα Ψωμά το καλοκαίρι του 2015 πήρε υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, έπειτα από την παρουσία της σε Βουλιαγμένη, Θέτιδα και Μαρκόπουλο.

Η διεθνής με τις μικρές Εθνικές ομάδες (βασική στην 4η θέση του ΕURO Νεανίδων το 2014 στην Εσθονία) ολοκληρώνει φέτος τις σπουδές, έχοντας τρεις πολύ καλές σεζόν και μία άτυχη, την οποία έχασε λόγω τραυματισμού.

Σε 76 ματς (259 σετ) με το Σαν Ντιέγκο σημείωσε 796 πόντους και πλέον σκέφτεται τον επόμενο σταθμό της καριέρας της, που όπως αποκάλυψε δεν αποκλείεται να είναι και η Ελλάδα, εφόσον υπάρξει κάποια καλή πρόταση.

Η 21χρονη ακραία μίλησε στο γραφείο Τύπου της NOMOS για την ζωή και το βόλεϊ στις ΗΠΑ.

-Τι είναι αυτό που σου έχει κάνει περισσότερο εντύπωση στις ΗΠΑ;

«Μου έχουν κάνει εντύπωση οι άνθρωποι που είναι πάντα ευγενικοί, χαρούμενοι, και που πάντα αντιμετωπίζουν τα πράγματα με θετική ενέργεια. Επίσης οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε κάθε πολιτεία της Αμερικής».

-Πως είναι το βόλεϊ στην χώρα; Το επίπεδο;

«Το βόλεϊ εδώ βρίσκεται πολύ καλό επίπεδο. Ο ρυθμός τον παιχνιδιών είναι πολύ γρήγορος και έντονος, και οι φάσεις συνήθως διαρκούν για αρκετή ώρα».

-Πότε θα επιστρέψεις στους αγωνιστικούς χώρους;

«Ήδη έχω ξεκινήσει να κάνω προπονήσεις και τώρα απλά πρέπει να δω που θα βρίσκομαι του χρόνου»

-Πως ήταν η εμπειρία στο τεχνικό τιμ του Σαν Ντιέγκο;

«Μου άρεσε παρά πολύ η εμπειρία μου σε αυτήν την ομάδα. Οι προπονητές με βοήθησαν πολύ να βελτιωθώ και να ολοκληρωθώ σαν παίκτρια».

-Πόσο δύσκολο είναι συνδυάζεις σπουδές και αθλητισμό;

«Είναι αρκετά δύσκολο ειδικά την πρώτη χρόνια που πρέπει να συνηθίσεις την ζωή σε μια ξένη χώρα. Θέλει πολύ οργάνωση και πειθαρχία ώστε να μπορεί κάποιος να είναι πετυχημένος σαν αθλητής αλλά και σαν φοιτητής».

-Είναι κριτήριο οι καλοί βαθμοί για να έχεις παρουσία στους αγώνες; Υπάρχει πίεση;

«Ναι είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να έχεις πάνω από 2.0 στα 4.0 για μπορείς να συμμετάσχεις σε αγώνες. Πίεση υπάρχει σίγουρα για αυτούς που δεν μπορούν να συνδυάσουν εύκολα αθλητισμό και πανεπιστήμιο μαζί. Εγώ δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα».

-Υπάρχει ελεύθερος χρόνος και αν ναι πως τον περνάς;

«Ελεύθερος χρόνος υπάρχει περισσότερο όταν είμαστε εκτός σεζόν. Όταν έχω ελεύθερο χρόνο συνήθως τον περνάω στην παραλία η πάω βόλτες με τις φίλες μου.

-Ποια η αντιμετώπιση απέναντι στις Ελληνίδες στο ΝCAA και γενικά απέναντι στους Έλληνες αθλητές στην Αμερική;

«Οι Έλληνες αθλητές είναι αγαπητοί στους Αμερικανούς. Γενικά όλοι όταν τους λες ότι είσαι από την Ελλάδα ενθουσιάζονται και αρχίζουν να λένε ότι θέλουν απίστευτα πολύ να επισκεφτούν την πανέμορφη μας χώρα».

-Το επίπεδο του Πανεπιστημίου; Τι σπουδάζεις;

«Είναι αρκετά καλό. Σπουδάζω ψυχολογία και γερμανική φιλολογία. Ψυχολογία ως Major και γερμανική φιλολογία ως Minor».

-Ποιο το αγωνιστικό επίπεδο της ομάδας σου και του πρωταθλήματος;

«Είναι πολύ ανταγωνιστικό. Κάθε αθλήτρια παλεύει για μια θέση στην αρχική εξάδα. Αυτό το κάνει να είναι πιο ανταγωνιστικές οι προπονήσεις αλλά μέχρι και τα βάρη που κάνουμε. Η μία ωθεί την άλλη ώστε να βγει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα».

-Είστε ευχαριστημένες από την φετινή πορεία;

«Είμαστε αρκετά ευχαριστημένες αν και περιμέναμε να τα πάμε λίγο καλύτερα».

-Τι σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα;

«Σίγουρα η οικογένεια μου πάνω από όλα, οι φίλοι μου, και εννοείται τα ελληνικά πεντανόστιμα φαγητά».

-Ποιοι οι μελλοντικοί σου στόχοι; Θα επέστρεφες στο ελληνικό πρωτάθλημα;

«Οι μελλοντικοί μου στόχοι είναι να τελειώσω το πανεπιστήμιο με καλό βαθμό και στην συνέχεια να κάνω και ένα μεταπτυχιακό πάνω στην ψυχολογία. Δεν ξέρω ακόμα που θα βρίσκομαι του χρόνου αλλά αν υπάρξει κάποια καλή πρόταση θα επέστρεφα και στο ελληνικό πρωτάθλημα».