1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
24-03-2021 21:09

Παντελής Ταρνατόρος στο Α.Π.Ε.: «Απόφαση σωτηρία για το βόλεϊ και τον αθλητισμό»

Συνέντευξη του προέδρου της Ε.Σ.Α.Π. Παντελή Ταρνατόρου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Παναγιώτη Κουμάνταρο για τη σημασία της απόφασης χρηματοδότησης των σωματείων με ποσοστό από τη φορολογία του «στοιχήματος»:
Την περασμένη Παρασκευή (19/3) δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη και τoυ υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, για τη χρηματοδότηση ομάδων από τον νέο τρόπο φορολογίας επί των κερδών στα δελτία των τυχερών παιγνίων.

Η εξέλιξη αυτή, με την οποία ικανοποιήθηκε ένα πολύχρονο όσο και πάγιο αίτημα της ελληνικής αθλητικής κοινότητας, δεν αφορά μόνο τον επαγγελματικό αθλητισμό αλλά θα δώσει πολύ μεγάλη ώθηση και στον ερασιτεχνικό.

Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα περιέρχεται το 60% από τα επιπλέον έσοδα της Πολιτείας, τα οποία δημιουργούνται από το νέο τρόπο φορολόγησης, προκειμένου να διατεθούν στις αθλητικές ομάδες. Από το ποσό αυτό, το 50% θα διανέμεται στον επαγγελματικό αθλητισμό και το υπόλοιπο 50% στον ερασιτεχνικό.

Η πρώτη καταβολή θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου 2022, ύστερα από την εκκαθάριση των εσόδων που θα προκύψουν από τον νέο τρόπο φορολογίας, όμως ειδικά για φέτος, ως ενίσχυση από τις επιπτώσεις της πανδημίας, προβλέπεται να δοθούν (άμεσα) προκαταβολές στον επαγγελματικό αθλητισμό ύψους 29,2 εκατ. ευρώ, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών.

Από το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού μέγιστη ωφέλεια θα προκύψει και για το άθλημα του βόλεϊ εν γένει, με την επαγγελματική ανδρική Λίγκα (Volley League) να λαμβάνει για τις ομάδες-μέλη της το (συνολικό) ποσό του 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ, Παντελής Ταρνατόρος, μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο για την εξέλιξη που αναμένεται να αλλάξει τη ρότα του ελληνικού αθλητισμού, ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την πρωτοβουλία και αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν, εστιάζοντας στην επιστροφή των ελληνικών συλλόγων στις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τις επενδύσεις της Λίγκας, με στόχο τη γειτνίαση με τα κορυφαία πρωταθλήματα της «Γηραιάς Ηπείρου».

«Η κυβέρνηση τόλμησε το αυτονόητο: ένα μέρος των χρημάτων που προέρχονται από τον αθλητισμό το επέστρεψε στον αθλητισμό. Ενώ η βάση του Στοιχήματος είναι τα σπορ ο τζίρος πήγαινε δεξιά κι αριστερά, δηλαδή οπουδήποτε αλλού εκτός από τον αθλητισμό. Χαιρετίζουμε λοιπόν αυτή την απόφαση και την ενέργεια που έγινε από τον πρωθυπουργό Kυριάκο Μητσοτάκη, το υφυπουργείο Αθλητισμού και τον Λευτέρη Αυγενάκη και το υπουργείο Οικονομικών», σχολίασε ο κ. Ταρνατόρος.

«Είναι σωτήρια κι έρχεται την κατάλληλη στιγμή, στο τέλος μιας πολύ δύσκολης αγωνιστικής περιόδου, με τεράστια έξοδα κι ελάχιστα έσοδα, απότοκος και της πανδημίας του κορονοϊού. Μετά από πολύ καιρό ενεργοποιήθηκε, επίσης, η διάταξη που δίνει μπόνους σε ομάδες και αθλήματα που σηκώνουν την ελληνική σημαία σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ.

Η Volley League κατόρθωσε να κρατήσει το προϊόν της σε ένα επίπεδο, ώστε να παραμείνει στο κάδρο του ελληνικού αθλητισμού και τώρα «η εξέλιξη αυτή θα συμβάλλει ώστε οι ομάδες να γίνουν πιο δημιουργικές και παραγωγικές, θα τους δώσει το έναυσμα για μια νέα αρχή, για να επενδύσουν σε γηπεδικές υποδομές και έμψυχο υλικό, ώστε να φτάσουν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους».

Όσο για το τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για την ύπαρξη της ίδιας της Λίγκας; «Εξασφαλίζει, πλέον, την πληρωμή των λειτουργικών και διαχειριστικών εξόδων. Σημαίνει καλύτερα γήπεδα, καλύτερη εικόνα και αναβάθμιση υπηρεσιών που θα μας επιτρέψουν να φτάσουμε στο επίπεδο των προηγμένων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, αφού θα μπορούμε πια να επενδύουμε διαρκώς στην αναβάθμιση, όπως συνέβη στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ταρνατόρος υπογράμμισε ότι «θα δούμε επιστροφή των ελληνικών συλλόγων στις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως το Champions League, όπου οι σύλλογοί μας δεν μετείχαν λόγω του απαγορευτικού γι΄ αυτές κόστους, καθώς απαιτούνταν μια σειρά από προϋποθέσεις, όπως παράβολο 30.000 ευρών, εχέγγυα, γηπεδικές εγκαταστάσεις... Πλέον, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συλλόγους να συμμετάσχουν στις διοργανώσεις της CEV».

Ταυτόχρονα, επειδή το βόλεϊ είναι ενιαίο, «η χρηματοδότηση της Α1 Γυναικών και των ερασιτεχνικών σωματείων και των Εθνικών ομάδων δίνει τη βάση για να λυθεί ένα τεράστιο πρόβλημα. Ταυτόχρονα, θα δοθεί η ευκαιρία σε αυτές τις δυνάμεις να αποδείξουν πως έχουν παρόν και μέλλον».

Στον επίλογο, ο Παντελής Ταρνατόρος απηύθυνε τις ευχαριστίες του στον «πρωθυπουργό, την αθλητική ηγεσία, τον Λευτέρη Αυγενάκη και το υπουργείο Οικονομικών», επισημαίνοντας ότι με τα κριτήρια που έχουν τεθεί για τη διάθεση των χρημάτων «διασφαλίζεται δικαιοσύνη και διαφάνεια στην κατανομή. Επίσης, θα υπάρχει συνέπεια και συνέχεια, καθώς δεν είναι κρατική επιχορήγηση αλλά ενίσχυση σε ετήσια βάση, που επιτρέπει τον προγραμματισμό».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΣ

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ