1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
11-06-2022 15:33

Αντώνης Καραμπίνος: Η σημασία της σωστής άσκησης στο υψηλότερο επίπεδο από τον νέο γυμναστή των Εθνικών ομάδων μπιτς βόλεϊ

Κάθε αθλητής σε οποιοδήποτε άθλημα για να μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα και για να εκπληρώσει τους στόχους και τα όνειρά του χρειάζεται να έχει στο πλευρό του ανθρώπους με γνώσεις που θα τον βοηθήσουν να κάνει το βήμα παραπάνω.

Έτσι συμβαίνει και στο άθλημα του μπιτς βόλεϊ. Οι Εθνικές ομάδες ανδρών κάνουν μεγάλη προσπάθεια να ανέβουν επίπεδο, έχοντας στο πλευρό τους τα τελευταία χρόνια τον ομοσπονδιακό προπονητή Κωνσταντίνο Ποθητάκη και από τον Οκτώβριο του 2021 στο προπονητικό επιτελείο έχει προστεθεί και ο Αντώνης Καραμπίνος.

Ο Αντώνης Καραμπίνος είναι ο υπεύθυνος γυμναστής των ανδρικών Εθνικών ομάδων μπιτς βόλεϊ, απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών με ειδικότητα στον στίβο, ενώ έχει κάνει το μεταπτυχιακό του στην ανθρώπινη απόδοση με ειδίκευση στην πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών.

Ο Αντώνης Καραμπίνος ο οποίος ήταν στο πλευρό των Εθνικών μας ομάδων στο παγκόσμιο τουρνουά στη Ρόδο αλλά και στο τουρνουά MASTERS στη πλατεία Συντάγματος μίλησε στο volleyball.gr, δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο του αθλήματος να μάθει περισσότερα για τον τρόπο προπόνησης και αποκατάστασης των αθλητών στο υψηλότερο επίπεδο.

Για τη σχέση του με το μπιτς βόλεϊ:

«Κατάγομαι από την Κυπαρισσία, μία πόλη με παράδοση στο μπιτς βόλεϊ. Έχω παρακολουθήσει πιο νέος αρκετές διοργανώσεις του πανελληνίου πρωταθλήματος που έχουν γίνει στη πόλη μου στο παρελθόν. Εκεί σαν παιδί έπαιξα πρώτη φορά μπιτς βόλεϊ στη παραλία, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις. Αν και υπήρξα αθλητής μπάσκετ, παράλληλα ασχολιόμουν και με το μπιτς βόλεϊ. Το άθλημα αυτό έχει τεράστια απήχηση στον μαζικό αθλητισμό και με χαροποιεί ιδιαίτερα ως άτομο που ασχολούμαι καθημερινά με τον τομέα της υγείας».

Για το πως προέκυψε η συνεργασία του με την ΕΟΠΕ:

«Πέρυσι τον Σεπτέμβριο με προσέγγισε ο Μανώλης Ρουμελιώτης ο οποίος είναι τιμ μάνατζερ των Εθνικών ομάδων και μου έκανε την πρόταση να ενταχθώ στο προπονητικό τιμ του Κωνσταντίνου Ποθητάκη ως γυμναστής. Ήρθαμε σε συμφωνία και από τον Οκτώβριο του 2021 είμαι μέλος του σταφ.

Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο προσωπικό όσον αφορά την βελτίωση της αθλητικής απόδοσης των παικτών. Είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει και μία εκπαίδευση, που οι αθλητές να προπονούνται σωστά για την αποφυγή τραυματισμών, παράλληλα με την ενίσχυση της αθλητικής τους απόδοσης. Επειδή αρκετοί αθλητές μας είναι ενεργοί όλο το χρόνο στη σάλα, η μετάβαση στην άμμο και στις απαιτήσεις του μπιτς βόλεϊ να γίνεται όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ασφάλεια για την αποφυγή τραυματισμών».

Για τη συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης:

«Έχει αλλάξει η φιλοσοφία σχετικά με την οργάνωση της προπονητικής διαδικασίας αλλά και η αγωνιστική διαχείριση των αθλητών. Το σύγχρονο μπιτς βόλεϊ έχει υψηλές απαιτήσεις, τόσο στο κομμάτι βελτίωσης των παραγόντων φυσικής κατάστασης, όσο και τεχνικοτακτικών στοιχείων. Η ταχύτητα του αθλήματος έχει αυξηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο αθλητής καλείται να αποδώσει αλλά και να ανακάμψει.

Τα παιδιά που αποτελούν τον Εθνικό σχεδιασμό είναι αρκετά ταλαντούχα και μαζί με τον Κωνσταντίνο Ποθητάκη, ο καθένας από τον τομέα του, να τα ενισχύσουμε με σταθερές βάσεις και να βελτιωθούν άμεσα για τη αγωνιστική σεζόν που έχει ξεκινήσει. Φέτος υπήρξε μία αστάθεια βέβαια λόγω της πανδημίας. Το θετικό είναι ότι έχουμε ξεκινήσει τον σχεδιασμό της νέας χρονιάς και στόχος μας είναι να έχουμε τους αθλητές με μεγαλύτερο χρόνο επαφής στην άμμο μέσα στο έτος και να είναι προσαρμοσμένοι στις ανάγκες του αθλήματος.

Την περίοδο του χειμώνα όπου η αγωνιστική δράση σταματά, το ζητούμενο είναι να στηθεί ένα πρόγραμμα βελτίωσης της δύναμης σε βασικά κινητικά πρότυπα και βελτίωσης βασικής αντοχής το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους αθλητές να διατηρούν και να βελτιώνουν τις προσαρμογές τους παίζοντας παράλληλα και στην άμμο.

Οι αθλητές μας αξιολογούνται τακτικά και εργαζόμαστε εξατομικευμένα αρκετά. Όσο περνάει ο χρόνος και έρχονται οι μήνες με την αγωνιστική δράση θέλουμε να μεταφράσουμε αυτή τη δύναμη σε άλματα, δυνατές και συνεχείς μετακινήσεις στην άμμο, δυνατά χτυπήματα,  ισορροπία, καρδιοαναπνευστική αντοχή, γρήγορη επαναφορά. Η συνεργασία με τον Ποθητάκη είναι καθημερινή σχετικά τη δουλειά που γίνεται τακτικά και τεχνικά στη προπόνηση».





Για τις ιδιαιτερότητες του μπιτς βόλεϊ ως άθλημα:

«Είναι σημαντικό ο ανθρώπινος οργανισμός να προσαρμοστεί ολοκληρωμένα και με ασφάλεια σε βασικά κινητικά πρότυπα εκτός της άμμου και κυρίως προτιμούμε τους αθλητές μας να γυμνάζονται χωρίς παπούτσια. Επιδιώκουμε η συνεργασία των κάτω άκρων συνδυαστικά με έλεγχο του κορμού και του άνω μέρους του σώματος να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτική αλλά και σημαντικό προπονητικό στοιχείο είναι η βελτίωση του χρόνου αντίδρασης με οπτικοακουστικά ερεθίσματα.  
 
Για τους αθλητές του Εθνικού σχεδιασμού:

Τα παιδιά είναι ενεργά και συμμετέχουν πιστά σε όλο το σχεδιασμό. Η έμπνευση και ο σχεδιασμός του προγράμματος είναι ομαδική δουλεία με την επίβλεψη του Κωνσταντίνου Ποθητάκη πατώντας σε διεθνή πρότυπα. Είναι σημαντική επίσης η προσπάθεια που γίνεται και από την ομοσπονδία να φτιαχτεί και να υποστηριχθεί ένα ολοκληρωμένο τιμ από κάθε ειδικότητα αθλητικής απόδοσης. Έχουμε επίσης κοντά μας τον Βραζιλιάνο Τίε Σαντάνα που έχει πολλές εμπειρίες από το εξωτερικό και κυρίως από τη Βραζιλία που είναι από τις κορυφαίες χώρες στο μπιτς βόλεϊ. Η συνεργασία μας είναι καθημερινή, ανταλλάσσουμε απόψεις για τη συνεχή εξέλιξη των αθλητών.

Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε και τη νέα σεζόν  αυτή τη προσπάθεια. Έχει γίνει σχεδιασμός για το επόμενο έτος, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για το καλεντάρι που θα ανακοινωθεί από την παγκόσμια ομοσπονδία. Θέλουμε να έχουμε τους αθλητές μας υγιείς και παρόντες όλο το χρόνο, να δουλεύουν πάνω στην άμμο και στις ιδιαίτερες συνθήκες του μπιτς βόλεϊ, όπως γίνεται σε κάθε χώρα παγκοσμίως που ασχολείται σε υψηλό επίπεδο».

Για τα παγκόσμια τουρνουά σε Ρόδο και Ίο που συμμετείχαν και θα συμμετέχουν οι Εθνικές μας ομάδες:
 
«Στη Ρόδο όλη η αποστολή ήταν σε μία διαδικασία αξιολόγησης όσον αφορά τη πρώτη επαφή στο υψηλό επίπεδο αγωνιστικά και πρώτη διοργάνωση της σεζόν. Ο στόχοσ μας ήταν να παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι σε βάση και το γεγονός ότι ως διοργανωτές ήμασταν στο κυρίως ταμπλό. Τα παιδιά αντεπεξήλθαν πλήρως και μάλιστα ο Άγγελος Μανδηλάρης και ο Ιάσονας Κανέλλος έφτασαν μέχρι την 5η θέση. Όλες μας οι ομάδες ήταν ανταγωνιστικές απέναντι σε ομάδες και χώρες που παίζουν συνεχώς σε παγκόσμιες διοργανώσεις.

Στην Ίο ο στόχος παραμένει ίδιος με τη Ρόδο. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να παρουσιάσουμε το καλύτερο δυνατό πρόσωπο ως χώρα στις παγκόσμιες διοργανώσεις. Πρέπει να επιστρέψει η Ελλάδα στο παγκόσμιο μπιτς βόλεϊ, ειδικότερα στους άνδρες που έχει ανάγκη από επιτυχίες».

Για τις εντυπώσεις του από το τουρνουά MASTERS στη πλατεία Συντάγματος:

«Είναι σημαντικό για το άθλημα που το πανελλήνιο πρωτάθλημα επέστρεψε στο κέντρο της Αθήνας. Είναι μία πολύ σημαντική κίνηση και υποστήριξη από τον Δήμο Αθηναίων να ενισχύσει τον αθλητισμό και την προώθηση του μπιτς βόλεϊ. Το άθλημα αυτό έχει φέρει σημαντικές επιτυχίες στην Ελλάδα και αξίζει τον σεβασμό και τη προώθησή του από τη πολιτεία. Επίσης, τα νέα παιδιά γνωρίζουν έτσι το μπιτς βόλεϊ και μπορεί να μπουν στη διαδικασία να ασχοληθούν με αυτό. Έχουμε ανάγκη από νέα παιδιά για το μέλλον. Το Athens Golden Cup στήθηκε οργανωμένα, με σύγχρονα μέσα και σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα. Συμμετείχαν πάρα πολλοί αθλητές που δείχνει ότι το μπιτς βόλεϊ έχει δημιουργήσει μία σταθερή κοινότητα, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο».

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ