Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
Εκτυπώστε τη σελίδα
05-08-2016 23:13

Αρβανίτη: «Θα παλέψουμε για να είμαστε στο Τόκιο»

Του Παναγιώτη Κουμάνταρου (ΑΠΕ)
Ύστερα από τρεις συνεχείς διοργανώσεις, με αφετηρία την Αθήνα το 2004, η Βίκυ Αρβανίτη πήρε... time out. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, νεαρότερη αθλήτρια στο μπιτς βόλεϊ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ελλάδας, δεν θα είναι παρούσα στο Ρίο ντε Τζανέιρο με την παρτενέρ της, Πένυ Καραγκούνη.
Για το Εθνικό δίδυμο ήταν μια «αναγνωριστική» χρονιά, αφού ξεκίνησαν μαζί μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο. Στη διάρκειά της οι δύο κοπέλες προσπάθησαν να αποκτήσουν την απαιτούμενη χημεία, να «βρεθούν» και να δεθούν μεταξύ τους. Στην πορεία αυτής της σεζόν κατέγραψαν αξιοσημείωτες νίκες επί πανίσχυρων αντιπάλων, δείγμα του ταλέντου που διαθέτουν αλλά και μέτρο σύγκρισης για τις δυνατότητές τους.

Ακόμη κι αν δεν είναι παρούσα, όμως, η Αρβανίτη έχει αντιμετωπίσει στην καριέρα της σχεδόν το σύνολο των ομάδων που μετέχουν στο Ολυμπιακό τουρνουά μπιτς βόλεϊ, οπότε είναι από τους πλέον ειδικούς για να αναλύσουν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο αυτό που πρόκειται να συμβεί στην εντυπωσιακή «Beach Volley Arena», στην παραλία της Copacabana.

-Πόσο δύσκολο ήταν εξαρχής το έργο σας για να προκριθείτε στο Ρίο;
«Ξέραμε ότι η πρόκριση στο Ρίο θα ήταν ένας άθλος αν τα καταφέρναμε υπό τις παρούσες συνθήκες. Είμαστε μια ομάδα που αγωνίζεται από το Φεβρουάριο μαζί και φυσικά ο πρώτος μας στόχος όταν γίναμε ομάδα ήταν να προκρινόμαστε στο κυρίως ταμπλό του Παγκοσμίου. Έτσι όπως ήταν τα δεδομένα της πρόκρισης, δηλαδή ότι είχαμε ευκαιρία μόνο μέσα από το Continental Cup, όπου συμμετείχαν 2 ομάδες από κάθε χώρα και δεδομένου ότι δεν είχαμε 2 δυνατές ομάδες όπως πολλές από τις αντιπάλους μας, αυτομάτως έκανε ακόμα πιο δύσκολο το έργο μας. Όλες αυτές οι χώρες, Ολλανδία (που πήρε το σποτ), Τσεχία, Ρωσία, Αυστρία κλπ. έχουν επενδύσει πολλά χρήματα και έχουν 3 και 4 ομάδες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα».

-Μπορείτε να τα καταφέρετε για το 2020 ή ο αριθμητικός περιορισμός στις ομάδες που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν αφήνει μεγάλο περιθώριο αισιοδοξίας;
«Πάντα η πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες είναι μια δύσκολη υπόθεση. Και φυσικά με τους νέους κανονισμούς και με τη συνεχή άνοδο του επιπέδου των ομάδων γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Όμως πιστεύω ότι με την κατάλληλη προετοιμασία θα μπορούσαμε να έχουμε ρεαλιστικές ελπίδες για παρουσία στο Τόκιο».

-Η συμμετοχή σε αυτή τη διοργάνωση είναι το όνειρο της αθλητικής ζωής σου;
«Έχω συμμετάσχει ήδη σε 3 Ολυμπιάδες, Αθήνα-Πεκίνο-Λονδίνο. Κάθε φορά η λαχτάρα να βρεθώ στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη είναι πολύ μεγάλη και για μένα αλλά και για κάθε αθλητή. Χαίρομαι που το έχω ζήσει και σίγουρα θα ήθελα να έχω την ευκαιρία ακόμα μια φορά να βρεθώ και πάλι εκεί. Είναι κάτι μοναδικό που το θυμάσαι για πάντα».

-Ουσιαστικά, φέτος ήταν μια αναγνωριστική χρονιά για σένα και την Καραγκούνη. Θεωρείς ότι τη νέα σεζόν θα εμφανιστείτε σε ανώτερο επίπεδο;
«Σίγουρα ήταν μια χρονιά που θέλαμε να δούμε που μπορούμε να φτάσουμε έστω και με το μικρό αυτό διάστημα που είχαμε για προετοιμασία. Είχαμε θέσει αρχικά μικρούς στόχους που όμως τους ξεπεράσαμε κατά πολύ και αυτό μας αφήνει αισιοδοξία για το μέλλον. Πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα για πολύ μεγαλύτερα πράγματα».

-Κάποιες νίκες σας τη φετινή περίοδο εντυπωσίασαν. Έως που εκτιμάς ότι φτάνει το ταβάνι σας;
«Φέτος κάναμε πολύ καλές νίκες με ομάδες που αγωνίζονται χρόνια μαζί. Πιστεύω ότι δεν έχουμε δει ακόμα το ταβάνι αυτής της ομάδας. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα».

-Έχετε αντιμετωπίσει πολλές από τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Ρίο. Ποια είναι η εκτίμησή σου για την εξέλιξη του τουρνουά; Ποιες ομάδες θα ξεχωρίσουν;
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα ιδιαίτερο τουρνουά. Θα ξεχωρίσουν οι ομάδες που θα είναι πιο έτοιμες όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και ψυχολογικά. Υπάρχουν πολλές δυνατές ομάδες και από Ευρώπη πλέον που μπορούν να κάνουν εκπλήξεις. Σίγουρα στα φαβορί θα έβαζα Ουόλς-Ρος, Λαρίσα-Ταλίτα, αλλά και τον Καναδά με τις Πάβαν-Μπάνσλεϊ και τη Γερμανία με τις Λούντβιχ-Βάλκενχορστ».

-Η Γουόλς είναι η κορυφαία όλων των εποχών; Με παρτενέρ τη Ρος αυτή τη φορά, στα 38 χρόνια της, πηγαίνει για το τέταρτο στη σειρά χρυσό μετάλλιο, έχοντας κάνει εκκίνηση από την Αθήνα, το 2004...
«Η Γουόλς θα έλεγα ότι είναι μια αθλήτρια φαινόμενο. Έχει καταφέρει να πάρει 3 συνεχόμενα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, κάτι που είναι πολύ δύσκολο στο άθλημά μας, έχοντας κάνει πολλά χειρουργεία στον ώμο της και έχοντας ήδη 3 παιδιά. Δεν υπάρχουν πολλές αθλήτριες στον κόσμο σε όλα τα αθλήματα που να έχουν καταφέρει κάτι αντίστοιχο. Πιστεύω ότι και στο Ρίο, παρ' όλο που θα είναι ακόμα πιο δύσκολο, είναι και πάλι υποψήφια για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου».

-Ποια ομάδα θεωρείς ότι είναι ικανή να κάνει την έκπληξη;
«Πιστεύω ότι είναι αρκετές οι ομάδες που μπορούν να κάνουν εκπλήξεις. Όπως ανέφερα, οι Γερμανίδες, οι Καναδέζες, αλλά και η Βραζιλία 2 είναι μερικές από τις ομάδες που μπορούν να κάνουν ανατροπές».

-Τα προγνωστικά σου για το αντρικό τουρνουά μπιτς βόλεϊ;
«Στο αντρικό τουρνουά τα προγνωστικά είναι ακόμα πιο δύσκολα. Κάθε βδομάδα γίνονται εκπλήξεις και υπάρχουν πολλές ομάδες που θα μπορούσαν να φτάσουν σε ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Σίγουρα οι Βραζιλιάνικες ομάδες διαθέτουν τα φόντα για κάτι καλό, αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω Αμερική, Λετονία, Ολλανδία και κάποιες άλλες ομάδες».

-Γιατί η Ελλάδα δεν διαθέτει μια ανδρική ομάδα ισάξια του αντίστοιχου δικού σας επιπέδου στις Γυναίκες;
«Στις γυναίκες υπήρχαν επιτυχίες από πολύ νωρίς και έχοντας ως οδηγούς σε αυτό το άθλημα τις Σφυρή-Καραντάσιου, οι οποίες ήταν οι πρώτες που ξεκίνησαν να παίζουν σε διεθνή τουρνουά, άνοιξε το δρόμο ώστε να ακολουθήσουν και οι επόμενες γενιές συνεχίζοντας με ακόμα περισσότερες επιτυχίες και ακολουθώντας έναν πιο επαγγελματικό τρόπο δουλειάς αποκλειστικά στην άμμο. Στους άντρες δεν υπήρχε εξαρχής μεγάλη προϊστορία επιτυχιών αλλά παρ' όλα αυτά Κοτσιλιάνος και Ζουπάνης τις τελευταίες χρονιές έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Φυσικά το οικονομικό μέρος μιας προσπάθειας είναι κάτι που δυσκολεύει πλέον όλους, γυναίκες και άνδρες, καθώς δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να δουλέψει μια ομάδα 100% επαγγελματικά».

-Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας ήσουν έφηβη. Πόσο έχει αλλάξει το αγώνισμα από τότε και σε ποια σημεία;
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα, καθώς τότε ήμουν η νεαρότερη αθλήτρια στην Ολυμπιακή άμμο. Η αλήθεια είναι ότι έχει αλλάξει αρκετά το άθλημα από τότε. Πλέον και το γυναικείο μπιτς βόλεϊ έχει γίνει πιο δυναμικό, πιο γρήγορο, πλησιάζοντας στο αντρικό στιλ παιχνιδιού. Το πολύ βασικό στοιχείο σε αυτή την αλλαγή είναι τα ύψη. Πλέον ο μέσος όρος ύψους των μπλοκέρ συγκεκριμένα είναι πάνω από 1,85 μέτρα, κάτι που παλιά δεν ίσχυε. Επίσης όλες οι χώρες, ακόμα και κάποιες που δεν υπήρχαν παλιά στο "χάρτη" του μπιτς βόλεϊ, έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο. Αυτό φανερώνει ότι όλες οι ομοσπονδίες επενδύουν σε αυτό το άθλημα έχοντας πλάνο και πρόγραμμα».

-Τηλεοπτικά, το μπιτς βόλεϊ είναι από τα δημοφιλέστερα αθλήματα. Έχεις κάποια σκέψη για το πώς θα μπορούσε να γίνει ακόμη ελκυστικότερο; Ίσως με έναν τρίτο αθλητή;
«Ειδικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι από τα αθλήματα που χαίρουν της εκτίμησης του κοινού και όχι άδικα. Σίγουρα βοηθάει η ατμόσφαιρα, τα γυμνασμένα κορμιά στην άμμο και όλο αυτό το πανηγύρι που στήνεται σε κάθε αγώνα, δίνοντας και στον θεατή ένα διαφορετικό ρόλο από αυτόν που έχει σε άλλα σπορ. Πρόκειται για ένα πολύ θεαματικό άθλημα, που, όπως είπα, χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται και γίνεται πιο δυναμικό και ελκυστικό για τον θεατή. Η προσθήκη ενός τρίτου αθλητή ίσως και να έδινε παραπάνω ενδιαφέρον, καθώς θα εξελίσσονταν φάσεις διαρκείας που θα ήταν πιο ωραίο και εντυπωσιακό να παρακολουθήσει κανείς. Άλλωστε, έτσι ξεκίνησε το μπιτς βόλεϊ. Όμως θα άλλαζε κατά πολύ το άθλημα που βλέπουμε σήμερα. Ίσως η παρουσία προπονητή στον πάγκο κάθε ομάδας να έδινε ακόμα μια ώθηση στο άθλημα. Είναι κάτι που δοκιμάζεται σε πειραματικό στάδιο από την Παγκόσμια Ομοσπονδία».

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΒΙΚΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗ
1 χρυσό και 3 ασημένια μετάλλια στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα
2 φορές Πρωταθλήτρια Ευρώπης και 1 ασημένιο μετάλλιο σε πρωτάθλημα Ευρώπης
7 χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό τουρ
9 φορές πρωταθλήτρια Ελλάδος
3 χρυσά μετάλλια στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα
2η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες
3 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Αθήνα 2004, Πεκίνο 2008, Λονδίνο 2012)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΣ- ΑΘηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων


2 σχόλια

  • Comment Link bvfan Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2016 10:50 posted by bvfan

    Ναι ήταν δύσκολο το έργο. Και τον προηγούμενο Oκτώβρη η απόφαση σου το έκανε ακόμα δυσκολότερο.

  • Comment Link Toponimio Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2016 20:43 posted by Toponimio

    τρια πουλακια καθονταν και πλεκανε.......