1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
31-01-2013 17:38

Το αντίο του Ελβετού (video, φωτο)

Μάρτιν Λάσιγκα Μάρτιν Λάσιγκα ©fivb.org
Cannot find volleynews.v2/BEACH-VOLLEY/Swiss-laciga folder inside /var/www/volleynews.gr/images/volleynews.v2/BEACH-VOLLEY/Swiss-laciga/ folder.
Admiror Gallery: 4.5.0
Server OS:nginx/1.14.0
Client OS:Unknown
PHP:5.6.38
Ο μεγαλύτερος αστέρας του beach volley στην Ελβετία ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση μετά από διεθνή καριέρα 18 ετών, λόγω τραυματισμών. Ο λόγος για τον Μάρτιν Λάσιγκα, ο οποίος σημείωσε πολλές διακρίσεις στο World Tour της FIVB και αδιαμφισβήτητα άφησε το σημάδι του στο παγκόσμιο beach volley.

 

Ο Λάσιγκα βρέθηκε στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τον αδερφό του, Πολ, το 1999, την ίδια χρονιά στην δεύτερη θέση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, τρεις φορές Πρωταθλητής Ευρώπης, δυο φορές κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκά Πρωταθήματα, τρεις φορές Πρωταθλητής Ελβετίας, κατετάγη στην δεκάδα τριών Ολυμπιακών Αγώνων, Αθλητής της Χρονιάς στην Ελβετία το 1999.  

Με συμμετοχή σε 216 παγκόσμια τουρνουά είναι ο δεύτερος καλύτερος περφόμερ πίσω από τον θρύλο της Βραζιλίας, Εμάνουελ Ράγκο (225 τουρνουά).

Από τα μέσα των 90s όταν το beach volley έγινε επαγγελματικό, οι αδερφοί Λάσιγκα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του επαγγελματισμού με οδηγό την πειθαρχία. Από το 1995 έως το 2004, το δίδυμο των αδερφών ήταν η καλύτερη ομάδα beach volley στην Ελβετία. Το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήρθε το 1999 και συμμετείχαν σε άλλα τρια Παγκόσμια Πρωταθλήματα μέχρι και το 2003. Μετά το χάλκινο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1997, κέρδισαν το χρυσό από το 1998 έως και το 2000, ενώ κατέκτησαν και το ασημένιο για τα δυο επόμενα συναπτά έτη.

Στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ και της Αθήνας κατέκτησηαν την πέμπτη θέση. Μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, οι δρόμοι τους χώρισαν και ο Μάρτιν Λάσιγκα έκανε δίδυμο με τον Μάρκους Έγκερ τη σεζόν 2005-06. Το 2007, συνεργάστηκε με τον Ιαν Σνίντερ με τον οποίο πήρε και την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, όπου κατετάγησαν ένατοι. Το 2009 ο Μάρτιν έκανε δίδυμο με τον βραζιλιάνο Τζέφερσον Μπελαγκουάρντα μέχρι και το 2011, όποτε και ένωσε τις δυνάμεις του με τον Τζόνας Βέινγκαρντ με στόχο την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, στόχος που τελικά όμως δεν επιτεύχθη.  

«Η υγεία έρχεται πρώτη από όλα»
Ο Μάρτιν Λάσιγκα αποφάσισε να αποσυρθεί όχι λόγω ανεπιτυχών αποτελεσμάτων αλλά λόγω τραυματισμών. Τα αρκετά προβλήματα στο γόνατο τα τελευταία δυο χρόνια, ήταν ανασταλτικός παράγοντας στην προσπάθεια του ελβετού να διατήσει το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο που θα ήθελε: «Λατρεύω να παίζω αλλά είκοσι χρόνια πρωταθλητισμού αφήνουν σημάδια. Τα τελευταία χρόνια με βάρυναν πολύ. Το να αποχαιρετήσεις την άμμο μετά από 20 χρόνια δεν είναι εύκολο, αλλά τελικά η υγεία προηγείται», τονίζει ο ελβετός.

Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό στην καριέρα του επισημαίνει: «Οι έξι πρωτιές στο World Tour και οι τρείς πρωτιές στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα από το 1998 έως το 2000 είναι οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας μου. Αν και για έναν Ελβετό, να κατέχει την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, αφήνοντας πίσω όλους τους Βραζιλιάνους και τους Αμερικανούς, είναι επίσης κορυφαίο γεγονός. Επιπλέον, το τουρνουά του Γκσταντ είναι πολύ ξεχωριστό κάθε χρόνο και αυτό σίγουρα θα μου λείψει. Από την μία οι τρείς συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι αξέχαστες για εμένα, από την άλλη όμως με απογοητευσαν. Στην Ατλάντα δεν επιλεχθήκαμε με τον Πολ, στο Σίδνεϊ, οι πορτογάλοι Μάις/Μπρενα έκαναν το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας τους, ενώ σε Αθήνα και Πεκίνο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τους Χρυσούς Ολυμπιονίκες πολύ νωρίς στ τουρνουά. Η πιο απογοητευτική ανάμνηση είναι από τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ γιατί ήμασταν το φαβορί».

Ο Λάσιγκα μόλις πήρε το πτυχίο του στο μάρκετινγκ και θέλει να εκμεταλλευτεί την γνώση και την εμπειρία του στον αθλητισμό: Το beach volley μου χάρισε μοναδικές εμπειρίες, εκπληκτικές επιτυχίες, συναισθήματα που δεν περιγράφονται, αλλά και αστείες ιστορίες και πάνω από όλα την ευκαιρία να γνωρίσω την γυναίκα της ζωής μου! Επιπλέον το άθλημα μου άνοιξε πολλές πόρτες». 

A.M.

Media



Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ