1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
11-07-2014 14:35

Γιάτσης: «Τα Μάστερς έχουν χάσει την αίγλη τους»

O Γιώργος Γιάτσης ήταν παρών όλες τις μέρες στο Μάστερ της Καρδίας καθώς οι αθλητές του έδιναν μάχες στην άμμο.

Eδώ και δύο χρόνια είναι μέρος του Εθνικού σχεδιασμού αλλά ήταν στο ίδιο πρόγραμμα και παλαιότερα με Τσιαρτσιάνη, Κνάπεκ, Δημητριάδη και άλλους.

Στην Καρδία αγωνίζονταν οι αθλητές τους Καββαδάς/Αλεξιάδης, Παπαδημητρίου/ Μούρτζιος και Καψαμπέλη/Βασιλά, κι έτσι έχει να μας πει πολλά.

Πως είδες τους αγώνες της Καρδίας;

«Δυστυχώς το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με των προηγούμενων ετών. Μόνο 4-5 ομάδες διατηρούνται σε καλό επίπεδο (άνδρες και γυναίκες) αλλά ακόμα και αυτές είναι πεσμένες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Είναι ξεκάθαρο ότι τα κίνητρα για τη συμμετοχή στα Master’s αλλά και γενικά στο επαγγελματικό beach volley είναι περιορισμένα. Για να δώσω ένα παράδειγμα, τα ύψη των παικτών έχουν χαμηλώσει πάρα πολύ, η αποτελεσματικότητα στην επίθεση είναι περιορισμένη ενώ και τα ποσοστά των τεχνικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται στο μπλοκ και στην επίθεση διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με αυτό που γινόταν στο παρελθόν στην Ελλάδα που έμοιαζαν με αυτά της FIVB.»

Είσαι ικανοποιημένος με την απόδοση των Αθλητριών / Αθλητών σου; 

«Ναι είμαι ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα κυρίως σε σχέση με το χρόνο που διαθέσαν για την προετοιμασία τους. Φέτος είχαμε την ατυχία με τον τραυματισμό του Σακόγλου και θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Μούρτζιο που μετά από αρκετή πίεση μια και είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση έπαιξε με τον Παπαδημητρίου για να μη πάει χαμένη η χρονιά του. Οι Σακόγλου με τον Παπαδημητρίου από πέρυσι έδειξαν ότι ήταν κορυφαία ομάδα καθώς είχαν και διεθνή επιτυχία και περιμέναμε πολλά αυτή τη χρόνια ως Εθνική ομάδα. Οι Αλεξιάδης και Καββαδάς είναι μια από τις πιο ελπιδοφόρες ομάδες και η συμμετοχή τους στον τελικό δείχνει τη βελτίωση τους. Πιστεύω ότι δικαιώθηκα που τους πρότεινα να συμπεριληφθούν στον εθνικό σχεδιασμό. Ειδικά ο Αλεξιάδης που δεν έχει παίξει ποτέ του σάλα ανεβάζει το επίπεδο του καθημερινά και ο Καββαδάς έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου. Ο Αλεξιάδης μου θυμίζει κάπως τον Ραμιώτη που και αυτός δεν είχε παίξει ποτέ σάλα. Ακόμη, με χαροποίησαν πολύ και το γιόρτασα το βράδυ μια και ως προπονητής στο beach συμπλήρωσα τους 20 αθλητές που έχουν πάρει χρυσό ή αργυρό σε Masters για πρώτη φορά.»

Το επίπεδο των αθλητών πέφτει ή ανεβαίνει; 

«Η Ελλάδα είναι πια ο παράδεισος των ερασιτεχνικών τουρνουά. Παρόλα αυτά εγώ δεν είδα κάποιους αθλητές σπουδαίου επιπέδου να βγαίνουν μέσα από αυτά τα ερασιτεχνικά τουρνουά εκτός από 2-3 ίσως περιπτώσεις. Αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά, θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα σχετικά με το επίπεδο. Οι παίκτες θα περιφέρονται σε όποια τουρνουά διασκεδάζουν ή τους βολεύουν. Παράδειγμα, στις 24 ομάδες του Master στην Καρδία είχε μόνο 10 ομάδες εκτός Θεσσαλονίκης… Κάτι παρόμοιο αντίστροφα βλέπουμε ότι γίνεται στο Σχοινιά. Το επίπεδο θα πέφτει όσο δεν υπάρχει κίνητρο υψηλό εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Υπάρχουν θέματα που δεν έχουν λυθεί και το beach volley μπορεί να προσφέρει πολλά στην κοινωνία άλλα σε ετήσια βάση είναι ένα πολυέξοδο σπορ.»

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι για ένα προπονητή να κοουτσάρει 2 αθλητές κι όχι μια ομάδα πολλών ατόμων; 

«Είναι πιο εύκολη στο beach volley η προπονητική κυρίως στο αρχάριο επίπεδο. Οι απαιτήσεις για εκμάθηση των βασικών είναι λίγες στο ερασιτεχνικό. Η δυσκολία είναι να μπορείς να τους ετοιμάσεις να ανταπεξέρχονται μόνοι τους μια και απαγορεύεται το κοουτσάρισμα κατά τη διάρκεια των αγώνων. Σε καλό ή υψηλό επίπεδο τα πράγματα είναι διαφορετικά και οι απαιτήσεις τελείως διαφορετικές και αυτό φαίνεται στις περισσότερες ομάδες.»

Μίλησέ μου για τον Εθνικό σχεδιασμό καθώς είσαι μέρος του;

«Ο Εθνικός σχεδιασμός είναι σχεδόν μονόδρομος αυτή τη χρονική περίοδο για τους αθλητές που έχουν απαιτήσεις μια και τους δίνεται η ευκαιρία να προπονούνται καθημερινά δωρεάν (προπονητές και γήπεδα) και να συμμετάσχουν σε διεθνή τουρνουά. Αυτό είναι ξεκάθαρο αν δει κάποιος τους νικητές όλων των Master και τους πρωταθλητές τα τελευταία χρόνια που είναι όλοι μέσα από αυτό το πρόγραμμα ή ήταν για αρκετά χρόνια. Πάντως ο στόχος είναι να βγαίνουν αθλητές με διεθνή προοπτική και όχι για να κερδίζουν τα τουρνουά στην Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί μερικώς (θα έλεγα στο 60%) μια και οι οικονομικές δυνατότητες είναι περιορισμένες από τον Ομοσπονδία για να γίνει κάτι παρόμοιο με την Αθήνα. Προσωπικά το τρέχω γιατί είναι κρίμα να υπάρχουν καλοί αθλητές στη Θεσσαλονίκη και να μην έχουν δυνατότητα να εξελιχθούν. Παρόλα αυτά τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά και ελπίζω σε ακόμα καλύτερο μέλλον.»

Ποιες αλλαγές θα πρότεινες στη διοργάνωση των αγώνων; 

«Τα Master θα πρέπει να ξαναβρούν την αίγλη που είχαν. Άρα, θα προτιμούσα να δω να διοργανώνονται από την Ομοσπονδία τουρνουά που θα έχουν προδιαγραφές αντάξιες της διοργάνωσης που έχει προσφέρει τα μέγιστα στο beach volley στην Ελλάδα. Ας είναι και 2 ή 3 στον αριθμό αρκεί να έχουν υψηλά στάνταρ. Από αυτά τα τουρνουά στο τέλος του καλοκαιριού θα έβγαινε ο Πρωταθλητής και τα υπόλοιπα να γινόντουσαν από τους ιδιώτες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ιδιώτες που οργανώνουν πετυχημένα ερασιτεχνικά τουρνουά όλο το χρόνο και θα μπορούσαν όλα αυτά να συμπεριληφθούν σε ένα καλεντάρι από το οποίο θα προκρινόντουσαν οι καλύτερες ομάδες στην τελική φάση των Masters. Υπάρχει ένα ειδικό σύστημα για μια τέτοια διαδικασία που έχει χρησιμοποιηθεί στον παρελθόν από άλλες χώρες με μεγάλη επιτυχία. Και όλο αυτό το σύστημα δίνει μεγάλα κίνητρα και στον κάθε ιδιώτη να διοργανώσει καλύτερα τουρνουά και να προσελκύσει τους καλύτερους παίκτες. Πιστεύω ότι η Ομοσπονδία θα πρέπει να δώσει το πλαίσιο οργάνωσης των τουρνουά, κάτι σαν τα Open, Challenger κ.λπ. που υπήρχαν στο παρελθόν με κάποιες τροποποιήσεις και να τα αφήσει τελείως ελεύθερα χωρίς να έχει απαιτήσεις από αυτά. Αν κάποιος δεν θέλει να συνεργαστεί αυτό θα είναι δικό του θέμα αλλά θεωρώ ότι οι καλύτεροι παίκτες θα επιλέγουν τα τουρνουά που θα έχουν νόημα και κίνητρο για αυτούς. Τα Master θα πρέπει να δίνουν οικονομικά κίνητρα παρόμοια με την προηγούμενη δεκαετία καθώς και άλλα κίνητρα όπως ένταξη σε εθνικό σχεδιασμό, συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις με τα έξοδα πληρωμένα. Αυτά που αναφέρω είναι μια κατεύθυνση που μέσα σε ελάχιστο χρόνο μπορεί να υλοποιηθεί. Ό βασικός κανόνας είναι να υπάρχει μια προοπτική σε όποιον θέλει να συμμετάσχει σε αυτό και να υπάρχει ανταποδοτικότητα είτε είναι αθλητής, διοργανωτής ή χορηγός. Εάν μου ζητηθεί επίσημα μπορώ να καταθέσω όλο το σχεδιασμό και υπάρχουν άτομα με εμπειρία και γνώσεις στο θέμα που μπορούν να συνεισφέρουν η πρόταση να είναι ολοκληρωμένη.»

volleyball.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ